Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ
Συνυπογράφουν το ξεπούλημα των πλαζ

Κομμάτι από την πίτα της ιδιωτικοποίησης των πλαζ του ΕΟΤ στην Αττική επιδιώκουν να αποσπάσουν οι δημοτικές αρχές της περιοχής, που την ίδια στιγμή επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι για τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους δημότες τους και όχι μόνο. Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης παρουσία των δημάρχων Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρκιζας και Αλίμου. Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, υπογράφτηκαν τέσσερα διαφορετικά «μνημόνια συνεργασίας» ανάμεσα στην εταιρία «Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» και στον κάθε ένα από τους παραπάνω δήμους, με τα οποία οι πλευρές συμφώνησαν στον «μπούσουλα» για την ...«αναβάθμιση και επέκταση» των υπηρεσιών που παρέχονται στις πλαζ. Στην πραγματικότητα, οι δήμαρχοι, που αντί να ξεσηκωθούν στα σχέδια εκχώρησης των πλαζ στην εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή, είχαν σαφή στόχο από την αρχή, τη συμμετοχή τους στα κέρδη από την ιδιωτικοποίηση. Σ' αυτά τα πλαίσια, εξασφάλισαν σε πρώτη φάση ένα ποσοστό της τάξης του 12% περίπου από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που θα εκμεταλλεύονται τις πλαζ του ΕΟΤ. Προκειμένου, δε, να καμφθούν οι αντιδράσεις των δημοτών, η συναίνεση των δήμων επιχειρείται να παρουσιαστεί με το περιτύλιγμα των «αυστηρών όρων», που υποτίθεται πως αφορούν το σεβασμό του περιβάλλοντος χώρου, της ήπιας λειτουργίας των πλαζ και των εγκαταστάσεων μέσα σ' αυτές κλπ. «Οροι», βέβαια, που μπορούν στην πράξη ανά πάσα στιγμή να αποδειχτούν κενό γράμμα και να μείνουν στα χαρτιά των μνημονίων, όταν εμφανιστούν οι πραγματικές αξιώσεις των επιχειρηματιών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, έκανε την ανέξοδη δήλωση ότι η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων μέσα στις πλαζ θα γίνει με ...ήπιο τρόπο και ότι δε θα γίνουν αυξήσεις των εισιτηρίων εισόδου. Ο ίδιος, όμως, ομολόγησε ότι τα κέρδη οι επιχειρηματίες θα τα αποκομίσουν από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν μέσα στις πλαζ. Αξιοσημείωτο της ...«αυστηρότητας» της κυβέρνησης απέναντι στην ασυδοσία των επιχειρηματιών είναι το γεγονός ότι, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι στην παραλιακή υπάρχουν 25.000 τετραγωνικά μέτρα «αυθαίρετης, παράνομης, ακαλαίσθητης και επικίνδυνης δόμησης», ερωτηθείς σχετικά αν η κυβέρνηση προτίθεται να γκρεμίσει αυτά τα αυθαίρετα, παράνομα και επικίνδυνα κτίσματα - και γνωρίζουμε όλοι για ποια ...κέντρα ψυχαγωγίας υψηλού επιπέδου μιλάμε - ο υπουργός περιορίστηκε να πει ότι «αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι το θέμα της αναβάθμισης. Αυτό θα το δούμε αργότερα».

Οι πρώτες άδειες

Την ίδια στιγμή, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι δόθηκαν ήδη οι πρώτες 28 άδειες για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας ή για την επέκταση υπαρχουσών μονάδων στην Αττική, συνολικής δυναμικότητας 6.800 κλινών. Οι άδειες δόθηκαν μετά την άρση του χαρακτηρισμού ως κορεσμένης περιοχής της Αττικής, ικανοποιώντας τις αξιώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών για ανέγερση νέων ξενοδοχείων, στο όνομα της κάλυψης των αναγκών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέχρι το τέλος του Μάη, θα εξεταστούν οι υπόλοιπες 42 από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν αρχικά. Για τις άδειες αυτές, εξετάζονται ζητήματα χωροθέτησης και χρήσεων γης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν κονδύλια ύψους 20 δισ. δρχ. περίπου, κυρίως από το Γ` ΚΠΣ, στις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, προκειμένου να ενταχθούν κάποια νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα επιμόρφωσης και να εκσυγχρονιστούν κάποια άλλα. Πάντως, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτά μπορούν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες επιμόρφωσης και δουλιάς των εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού και εάν η κυβέρνηση πράγματι θέλει κάτι τέτοιο, την ώρα που η ίδια κατήργησε τα τμήματα μετεκπαίδευσης που κατοχύρωναν τους εργαζόμενους με την έννοια της υπαλληλικής ιδιότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ