Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεχίζουμε πιο δυνατά!

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα μηνύματα που έφθαναν από κάθε εργασιακό χώρο, από κάθε περιοχή της χώρας, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα για την επιτυχία της σημερινής απεργίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι μετά από αρκετά χρόνια αποτινάζουν από πάνω τους τη σκουριά της ατομικής αναδίπλωσης, της απάθειας, της μοιρολατρίας, που αψηφούν την εργοδοτική τρομοκρατία και αποφασίζουν να κατέβουν στο «πεζοδρόμιο». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, επειδή δεν υπάρχει σωματείο ή είναι εργοδοτική σφραγίδα, οι εργαζόμενοι αυτοοργανώνονται, παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους συνειδητοποιώντας ότι «δεν πάει άλλο. Μέχρι εδώ». Το σίγουρο είναι ότι η πιο άγρια αντιλαϊκή επίθεση της τελευταίας 10ετίας, τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, έχει προκαλέσει πραγματικά μια αφύπνιση των εργαζομένων, έχει πυροδοτήσει την αγωνιστική διάθεση και δράση τους. Εδώ είναι όμως και τα δύσκολα. Ο αγώνας χρειάζεται να συνεχιστεί και να δυναμώσει. Μην αφήσουμε να εκφυλιστεί, είτε να εγκλωβιστεί στις διάφορες παγίδες του συμβιβασμού και στα δίχτυα των «κοινωνικών διαλόγων», που στήνονται. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνειδητοποίηση της ταξικής ενότητας και η πολιτική χειραφέτηση των εργαζομένων από την κυρίαρχη πολιτική. Γιατί μόνον έτσι θα επιβληθούν άλλες, φιλολαϊκές, λύσεις.

Τρέμουν τη λαϊκή οργή

Αρχισαν να τρέμουν τη λαϊκή οργή οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι. Ετσι, χτες, συνεργεία εργατών θωράκιζαν την είσοδο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά του υπουργείου. Φοβούνται μήπως ξεχειλίσει η λαϊκή αγανάκτηση και παίρνουν τα μέτρα τους. Σαν τα ποντίκια σκάβουν τρύπες για να σωθούν.

Ας δικαιώσουμε, λοιπόν, τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους. Ας επιβεβαιώσουμε και ας αυξήσουμε τον τρόμο τους με τη μαζική και μαχητική μας παρουσία στη σημερινή πανελλαδική απεργία, στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα η Αθήνα πρέπει να βουλιάξει από το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών και να βουίζει απ' άκρου σε άκρο από τη λαϊκή οργή.

Προσανατολισμός με μελέτη

Την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ν' αλλάξει το σύστημα των εφημεριών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Αλ. Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους. Κι όταν ρωτήθηκε για τον προσανατολισμό των αλλαγών, απάντησε: «Αναζητείται προσανατολισμός μετά από βαθιά μελέτη».

-Για να μη γίνει σαν το ασφαλιστικό, παρατήρησε ο δημοσιογράφος.

-Περίπου, απάντησε ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Βέβαια στην Ευρώπη υπάρχουν αναπτυγμένα εδώ και δεκαετίες τα Τμήματα Επειγόντων, ενώ στην Ελλάδα μένουν εδώ και χρόνια στα χαρτιά...

Η «καρδιά της μεταρρύθμισης»

Λίγο αργότερα ο υπουργός Υγείας όταν ρωτήθηκε για το ασφαλιστικό το αντιπαρήλθε στην αρχή, με την αναφορά στο λεγόμενο Δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας. Οταν, όμως, οι δημοσιογράφοι του διευκρίνισαν την ερώτησή τους, ο Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε ως μέλος της κυβέρνησης και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ: «Νομίζω, είπε ο υπουργός, ότι θέσεις, σκέψεις - δεν έχει σημασία πώς ονομάζονται- πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ουσιαστικής, δημόσιας διοίκησης, ώστε να οδηγεί σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα. Γιατί πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε διακύβευση κρατώντας τις όποιες εσωτερικές ισορροπίες, είτε αναφέρονται στα δημοσιονομικά στοιχεία, είτε αναφέρονται στα πραγματικά κοινωνικά στοιχεία, που πρέπει να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό σύστημα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Υγείας άφησε στοιχεία έμμεσης κριτικής προς το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας ότι όταν θα δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα γίνει «ένας διάλογος εξαντλητικός και τον οποίο κανένας δεν τον αμφισβήτησε».

Και το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα «είναι η καρδιά της μεταρρύθμισης» στο χώρο της Υγείας, κατά την έκφραση του ίδιου του υπουργού. Είναι το νομοσχέδιο που θα έχει ως κύριο μοχλό τον Οργανισμό Διαχείρισης των Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) και θα περιλαμβάνει τις μεγάλες αλλαγές.

«Διάλογος» στους δρόμους του αγώνα

«

Ισότιμος διάλογος», «διάλογος από μηδενική βάση», «διάλογος χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς», «διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα και προαποφασισμένα», «μορατόριουμ αποφάσεων και αναβολή διαλόγου». Ο διάλογος σε όλες τις παραλλαγές, ή, άλλως, η επιχείρηση εξαπάτησης και εγκλωβισμού των εργαζομένων σε πλήρη εξέλιξη. Ποτέ άλλοτε ίσως οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική δεν εμφανίστηκαν τόσο ένθερμοι οπαδοί του διαλόγου, της εξεύρεσης «συναινετικών», αλλά «αποτελεσματικών» λύσεων κ.ο.κ. Καθόλου τυχαία. Το πλήγμα που επιχειρείται κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να περάσει, χωρίς τρομακτικό κόστος και φθορά και για τους ιθύνοντες, χωρίς την απειλή να κλονιστεί συθέμελα το σύστημα.

Πάση θυσία και με κάθε τρόπο, οι εργαζόμενοι πρέπει να πειθαναγκαστούν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους και να αποδεχτούν να σφαγιαστούν για το ...γενικότερο συμφέρον του συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος, που έχει στηθεί τα τελευταία 24ωρα ένα σκηνικό «περί διαλόγου», όπου η κυβέρνηση τονίζει την κρίσιμη σημασία του διαλόγου σε αυτή τη φάση και εμφανίζεται, μάλιστα, πρόθυμη να συζητήσει κάθε πρόταση, που ...«δεν αναιρεί τη μεταρρύθμισή της». Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ πλειοδοτεί στην αναγκαιότητα του διαλόγου, αλλά, περισσότερο γενναιόδωρη, δε βάζει χρονοδιάγραμμα. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ΣΥΝ, Αβραμόπουλος, Μάνος και Σία. Ολοι τους, όμως, έχουν φροντίσει να ορίσουν μερικές σταθερές παραμέτρους του διαλόγου. Πρώτον, ότι «όλοι» πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στο Aσφαλιστικό και να γίνουν τώρα, δεύτερον, «όλοι» να συμφωνήσουν σε ορισμένες βασικές αρχές, από τις οποίες, όμως, απουσιάζουν οι κυριότερες, όπως, π.χ., ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι ολοφάνερο ότι στόχος είναι να πειστούν οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Τα υπόλοιπα θα είναι πολύ εύκολα. Και ακριβώς αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Δεν μπορεί να παραπλανήσουν κανένα εργαζόμενο τα λεγόμενα περί «διαλόγου από μηδενική βάση». Κατ' αρχήν, η κυβέρνηση, ούτε η ηγεσία της ΝΔ, δεν αποδέχονται κάτι τέτοιο. Αλλά για ποια μηδενική βάση γίνεται λόγος; Θα ακυρώσει η κυβέρνηση τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ και θα πάρει πίσω νόμους, που και αυτή έχει ψηφίσει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και όλα τα δικά της εξοντωτικά για τους εργαζόμενους μέτρα; Θα σταματήσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, που οδηγεί στη μερική σύνταξη; Θα «παγώσει» την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, θα πάρει πίσω το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων; Φυσικά, δεν υπάρχουν τέτοιες αυταπάτες, γιατί τότε η κυβέρνηση θα αναιρούσε τον εαυτό της, θα έπαυε να είναι διαχειριστής των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αρα, τα περί διαλόγου από μηδενική βάση είναι φούμαρα και εμπαιγμός.

Ο μόνος διάλογος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα προς όφελος των εργαζομένων είναι αυτός που θα γίνει στους δρόμους του αγώνα, κάτω από την αυξημένη «διαπραγματευτική ισχύ» τους να επιβάλουν τις λύσεις που θέλουν. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι θα έχουν δείξει τη δύναμή τους σε συνεχείς απεργιακές και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις, θα έχουν αναπτύξει την ταξική ενότητα και προσανατολισμό του κινήματός τους, θα έχουν αποδείξει τη χειραφέτησή τους από την κυρίαρχη πολιτική. Και, βέβαια, θα έχουν αποτρέψει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες από το να ξεπουλήσουν τα συμφέροντά τους μέσω «διαλόγου». Ο καλύτερος διάλογος - απάντηση θα είναι, εάν η σημερινή απεργία και οι ταξικοί αγώνες, που πρέπει να ακολουθήσουν, παραλύσουν τους αντεργατικούς μηχανισμούς και κόψουν κάθε διάθεση για νέα αντιασφαλιστικά, αντιλαϊκά μέτρα.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Τα διαλογικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ με αυτούς τους κυβερνώντες! Ετσι όπως το πάνε, σε λίγο θα βγάλουν όλη τη χώρα με... προβλήματα ακοής και στη συνέχεια με προβλήματα μειωμένης αντίληψης!

Παρεξηγήσαμε λέει τις προθέσεις τους για το Ασφαλιστικό! Ετσι, κάποιες ιδέες ρίξανε, μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» για να κάνουμε κουβέντα, δεν το εννοούσανε και αλλά τέτοια...

Χώρια που θέλουν να μας πείσουν, ότι δεν καταλάβαμε καλά τι εννοούν για τα όρια ηλικίας, τι εννοούνε για το ύψος των συντάξεων και για την Ασφάλιση των γυναικών και να πάμε να τα συζητήσουμε για να μας τα εξηγήσουν.

Μπορεί ολόκληρη η Ελλάδα να κατάλαβε -και πολύ σωστά- ότι τα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν στον ασφαλιστικό μεσαίωνα, αλλά αυτοί το χαβά τους: Τα μέτρα φτιάχνουν τον ασφαλιστικό παράδεισο του 21ου αιώνα, επιμένουν. Μάλλον, για τον παράδεισο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών μιλάνε...

Τους βεβαιώνουμε λοιπόν, ότι και καλά ακούμε και καλά βλέπουμε και η σκέψη μας είναι σε πλήρη διαύγεια. Γι' αυτό και η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και το γενικό κατέβασμα των ρολών σε όλη τη χώρα. Αυτά για να συνεννοηθούμε.

ΩΣΤΕ «μπορεί να οδηγήσει στην αναίρεση του φιλολαϊκού προσανατολισμού» του ΠΑΣΟΚ το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε για την Kοινωνική Ασφάλιση, σύμφωνα με την επιστολή των 63 στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς την ηγεσία του κόμματος!

Δηλαδή είναι «συζητήσιμο», αν η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των πενιχρών ήδη συντάξεων είναι φιλολαϊκά μέτρα; Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να «απολέσει το φιλολαϊκό χαρακτήρα της»; Και όλ' αυτά, που έχει κάνει μέχρι σήμερα; Ολα κι όλα, ακόμη και η φαντασία έχει τα όριά της!

Κι αφού όπως λένε θέλουν να είναι σε «επικοινωνία» με την «κοινωνική βάση», να τους ειδοποιήσουμε ότι αυτό που θέλει η «κοινωνική βάση» δεν είναι διάλογος γενικώς και αορίστως, αλλά να πάρει η κυβέρνηση τα σχέδια και τις εξαγγελίες της μια και καλή πίσω!


Γρηγοριάδης Κώστας

Την επόμενη φορά, δηλαδή, που θα μιλήσουμε για Aσφαλιστικό, να λέμε για αυξήσεις των συντάξεων, μείωση των εργατικών εισφορών, μείωση των ορίων ηλικίας, αυξήσεις των πόρων των ταμείων και πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας κλπ κλπ.

Τον αντέχουν τέτοιο διάλογο..;

Σε ποιά βάση;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κλίμα αποδοχής των θέσεων της ΓΣΕΕ για το Aσφαλιστικό διαπίστωσε ότι συνάντησε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος στη συνάντηση που είχε προχτές με τον πρόεδρο της ΝΔ. Δύο τινά συμβαίνουν: `H η ηγεσία της ΝΔ προσχώρησε στις θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ή η τελευταία έχει υιοθετήσει τις νεοφιλελεύθερες θέσεις της ηγεσίας της ΝΔ. Εκτός και αν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι τόσο εύπιστη και αφελής, που «έχαψε» τη διαβεβαίωση του προέδρου της ΝΔ ότι, δηλαδή, «στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή δεν είναι μόνοι τους». Επειδή όλα αυτά ασφαλώς δε συμβαίνουν, μπορεί να εξηγήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τι εννούσε με τη δήλωσή του;

Εμείς γνωρίζουμε, πάντως, ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει ως σημαία της την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» της δικής της κυβέρνησης, το 1990 -'93, και φυσικά δεν έχει την παραμικρή, ουσιαστική αντίρρηση για την «προέκταση» της, τόσο σε έκταση όσο και βάθος, που επιχειρεί η κυβέρνηση Σημίτη. Σε ποια βάση, λοιπόν, συμφωνεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μαζί της;

Ομολογία

Από τα πολλά που είπε προχτές ο Δ. Ρέππας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μια αποστροφή του είχε πολύ ενδιαφέρον: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εκλογές στο πολύ σημαντικό συνδικάτο, στη ΓΣΕΕ, είναι πρόσφατες και γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ποια είναι τα ποσοστά τα οποία κατέγραψαν οι διάφορες παρατάξεις σε αυτές τις εκλογές», ήταν τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου...

Με ποσους άραγε τρόπους μπορεί να ερμηνευθεί και να κατανοηθεί η προαναφερομενη δήλωση του υπουργού Τύπου; Εμείς, πάντως, την κατανοούμε ως έμμεση αλλά σαφή ομολογία του λόγου, για τον οποίο η κυβέρνηση προτίμησε να δημοσιοποιήσει τα τερατώδη μέτρα, μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ, παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς της.

Μπίνγκο

Οι τιμές των ποτών και των τσιγάρων αναμένεται να αυξηθούν κατά 45 δρχ. (!). Αυτό δεν είναι νέα φορολογία; - ρωτήθηκε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και ο Δ.Ρέππας απάντησε: «Οχι, είναι εργοστασιακές αυξήσεις»!

Μπίνγκο...

Υ.Γ. Φαίνεται, πως το... ασφαλιστικό σύστημα των καπνοβιομηχάνων έχει προβλήματα και οι τελευταίοι παίρνουν μέτρα για τη βιωσιμότητά του...

Το... σπορ των διαρροών

Μολονότι η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Λ. Παπαδήμου δίνεται επίσημα στη δημοσιότητα την Παρασκευή, οι διάφορες «πηγές» της κεντρικής τράπεζας ξεκίνησαν τις προάλλες το... ευγενές σπορ των επιλεκτικών «διαρροών» σε ορισμένες εφημερίδες. Με αυτό τον τρόπο προλειαίνουν το έδαφος για τα όσα περισπούδαστα «συστήνει» η ΤτΕ και με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι βάζουν πλάτες στην κυβερνητική πολιτική, ενόψει των λαϊκών αγώνων που ξεδιπλώνονται και για το ασφαλιστικό.

Μόνον που η Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι ένα «ανεξάρτητο ίδρυμα» όπως έντεχνα προβάλλεται. Η διοίκησή της έχει διοριστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει εξασφαλίσει το «ο.κ.» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δουλεύει σκληρά για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Οχι παίζουμε!

Ο γυρολόγος...

Σαν γυρολόγος που για να πουλήσει την πραμάτεια του τριγυρνάει από χωρίου εις χωρίον συμπεριφέρεται ο Γρηγόρης Φαράκος προκειμένου να προβάλει το περιβόητο βιβλίο του με τίτλο «Ο ΕΛΑΣ και η εξουσία». Την ερχόμενη Παρασκευή, 27 του Απρίλη - μία μέρα μετά την αυριανή πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης - θα παρουσιαστεί το «πόνημά» του στο δημαρχείο του Βόλου και θα μιλήσουν γι' αυτό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Κοντογιαννόπουλος και της ΝΔ Θ. Νάκος, καθώς και ο νομάρχης Μαγνησίας - και κατ' εξοχήν εκπρόσωπος της «κεντροαριστεράς» - Π. Σκοτινιώτης. Ευκαιρία για τους Βολιώτες αγωνιστές της Αριστεράς και του δημοκρατικού κινήματος να δείξουν την αδιαφορία τους για τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ που ζήλεψε τη δόξα του Γκορμπατσόφ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ετοιμότητα λαϊκή

Ο συναγερμός ήχησε και σήμερα η Ελλάδα του μόχθου και της βιοπάλης βρίσκεται επί ποδός ενός ανειρήνευτου ταξικού πολέμου. Σήμερα αυτή η Ελλάδα διαδηλώνει. Απαιτεί απόσυρση ΤΩΡΑ των εκτρωματικών, ανατριχιαστικών, κυβερνητικών προτάσεων «μεταρρύθμισης» της κοινωνικής ασφάλισης. Διατρανώνει την οργή και την αγανάκτησή της. Μιλάει τη «διεθνή» και αέναη γλώσσα του αγώνα, αυτή που διδάχτηκε στον καθημερινό γολγοθά του μεροκάματου, αυτή που την πλήρωσε με ιδρώτα και αίμα, αυτή που έδωσε και θα ξαναδώσει για ανταμοιβή κατακτήσεις και δικαιώματα.

Εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι. Αντρες και γυναίκες. Σαν μια γροθιά δίνουν σήμερα την πρώτη απάντηση. Πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες, πολλές. Πρέπει να μην εγκαταλειφθούν τα χαρακώματα της πάλης. Ο κίνδυνος θα καραδοκεί για πολύ ακόμα, η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη δε θα παραδώσουν εύκολα τα όπλα. Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την απαρχή νέων, πιο δυναμικών, ταξικών, ενιαίων, ενωτικών κινητοποιήσεων. Και όχι μόνο για την υπεράσπιση του υπάρχοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Αυτό καθόλου δεν αρκεί...

Ολοι αυτοί, οι χιλιάδες που σήμερα θα διαδηλώσουν απ' άκρη σ' άκρη της χώρας και οι πολλοί περισσότεροι που θα πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα από δω και πέρα, οφείλουν να περάσουν αποφασιστικά στην αντεπίθεση. Να διεκδικήσουν ένα σύγχρονο, δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα ανταποκρίνεται στις δικές τους αυξημένες, σύγχρονες, ανάγκες. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, την «παράγουν» οι ίδιοι καθημερινά στους χώρους δουλιάς.

Εχουν κάθε δικαίωμα, μα και χρέος, πέρα από την απόκρουση των αντιδραστικών αλλαγών που επιχειρείται να συντελεστούν, να διεκδικήσουν επίλυση των προβλημάτων που οι εκάστοτε κυβερνήσεις δημιούργησαν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Να εντάξουν στο διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα θέσεις, όπως αυτές που ανακοίνωσε εγκαίρως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για δημόσια καθολική, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενός ενιαίου συστήματος που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Με γνώμονα το ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους και όχι του ατόμου, οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα επιθετικά να απαιτήσουν: Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων, ανέργων και των εργαζομένων με μερική απασχόληση. Μείωση των ορίων συνταξιοδοτικής ηλικίας. Μέτρα προστασίας για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης με μείωση των εισφορών των εργαζομένων, στην προοπτική της πλήρους απαλλαγής τους. Κατάργηση εισφοροαπαλλαγών, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, να αποδοθούν τα «κλεμμένα» στα ασφαλιστικά ταμεία. Να απαιτήσουν ακόμα να μην εμπορευματοποιηθεί η υγεία και μετατραπεί σε αντικείμενο κερδοσκοπίας σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να απαιτήσουν αυτοδιοίκηση - αυτοδιαχείριση των ταμείων, με συμμετοχή κατά πλειοψηφία αιρετών και ανακλητών εκπροσώπων των εργαζομένων.

Με αυτά τα αιτήματα από αύριο ΟΛΟΙ ξανά στους δρόμους, σε θέσεις επίθεσης και όχι άμυνας. Με τέτοιους στόχους, που, όπως τονίζει το ΚΚΕ, είναι και ρεαλιστικοί και εφικτοί, εναρμονισμένοι με τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και τις σύγχρονες εξελίξεις. Με στόχους που - τελικά - εναντιώνονται στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του λαού. ΣΗΜΕΡΑ ας «υπογράψουμε» την απόφαση για κλιμάκωση του πάλης, για νέους αγώνες πολύμορφους, ταξικούς, ενωτικούς και ενιαίους, όπως ενιαία είναι και η επίθεση. ΑΥΡΙΟ κιόλας, τιμώντας την «υπογραφή» μας, ας ξαναμιλήσουμε με όρους κινήματος, με όρους ταξικής σύγκρουσης. Στους δρόμους, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στις επιχειρήσεις, στα χωριά και στις πόλεις, πάντα με τα «όπλα παρά πόδα», όλοι πάντα σε ετοιμότητα!

Αντεπίθεση

Στους δρόμους

κατά κύματα

και τη γροθιά

στα ύψη,

όχι πια άλλο

θύματα,

πολύ έχουμε

σκύψει,

πολύ την κλίκα

αφήσαμε

όλους μας

να μας «στύψει»!

* * *

Στους δρόμους

ν' ανεμίσουμε

το «δίκιο

του εργάτη»,

στους δρόμους

ν' απαιτήσουμε

«πάρτε το νόμο

- απάτη»

φτάνει τα όσα

έχουμε δεινά

πάνω

στην πλάτη!

* * *

Στους δρόμους

στην αντίσταση,

μ' ολόρθο

το κεφάλι,

με τους ληστές

που μπλέξαμε,

μια λύση μόνο,

η πάλη!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ