Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιταχύνονται τα παζάρια για διευθετήσεις

Τον Αλ. Ντάουνερ είδε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, στην Αθήνα έρχεται ο Α. Νταβούτογλου

Στην Αθήνα αναμένεται τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την εντατικοποίηση των μεθοδεύσεων που αφορούν το Κυπριακό. Αντίστοιχα στην Αθήνα αναμένεται το επόμενο διάστημα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.

Οι έντονες διεργασίες γύρω από την επίλυση του Κυπριακού, με φόντο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας «ιδίως υπό το φως της αποδοχής της πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, για χωριστές συναντήσεις εκπροσώπων του Ελληνικού και Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τους διαπραγματευτές της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας αντιστοίχως».

Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για δυνατότητες δημιουργίας μίας «νέας δυναμικής». Ο Αλ. Ντάουνερ αναφέρθηκε σε «προσδοκίες αλλά και αποφασιστικότητα» από τις δύο πλευρές της Κύπρου, όσο και από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, για διευθέτηση του Κυπριακού.

Ανησυχία αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μετά και την ενημέρωση από τον Ν. Αναστασιάδη, λέγοντας ότι ο όρος «εξελικτική διαδικασία», που χρησιμοποίησε ο Κύπριος πρόεδρος στη ΓΣ των ΗΕ, παραπέμπει σε τμηματική λύση του Κυπριακού.

Οι μεθοδεύσεις στο Κυπριακό είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ρόλο που θέλει να παίξει η Κύπρος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με τον Ν. Αναστασιάδη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν παραγνωρίζει «πόσο ενισχυτική στις θέσεις και προσπάθειές μας είναι η αναβαθμισμένη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την ανεύρεση υδρογονανθράκων».

Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να αξιολογηθούν και οι ανακοινώσεις που έγιναν χτες από το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, τη «Noble Energy», την «Delek» και την «Avner», αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης στο «οικόπεδο 12», σύμφωνα με τις οποίες επιβεβαιώνεται η «ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα "Αφροδίτη", με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής».

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το κοίτασμα «είναι το τρίτο μεγαλύτερο που επιβεβαιώθηκε μέχρι σήμερα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης» με τις ποσότητες φυσικού αερίου να εκτιμώνται από 3,6 τρισ. κυβικά πόδια έως 6 τρισ. κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισ. κυβικά πόδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καζάνι που βράζει...(2020-11-05 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο από τον ΟΗΕ με ασφυκτικό πλαίσιο(2013-11-05 00:00:00.0)
Συνάντηση Ντάουνερ - Αναστασιάδη για το Κυπριακό(2013-10-05 00:00:00.0)
Κυπριακό και ΑΟΖ στην ίδια ατζέντα(2013-09-25 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη το σχέδιο για λύση τύπου «Ανάν»(2013-04-18 00:00:00.0)
Ενταση στο Νότιο Λίβανο(2010-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ