Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπερθεματίζει στο ξερίζωμα της αμυντικής βιομηχανίας

Αποκαλυπτική παρέμβαση σε συνάντηση στη Σλοβενία

Υπέρμαχος του ευρωπαϊκού σχεδίου για ανακαταμερισμό της παραγωγής αμυντικού υλικού για τα κράτη μέλη και μεταφοράς της στις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στην ετήσια συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) που έγινε στη Σλοβενία.

Οπως είπε, οι αμυντικές βιομηχανίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- «δεν έχουν τις δυνατότητες ή τις δεξιότητες των φίλων και συμμάχων της Βορειοδυτικής Ευρώπης». Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα τα σχέδια που συνδιαμόρφωσε με τους Ευρωπαίους εταίρους της για συρρίκνωση ή λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων άλλα και της εθνικής άμυνας, αφού πλέον θα προμηθεύεται από τρίτες χώρες ακόμα και στοιχειώδες αμυντικό υλικό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας πρότεινε ακόμα τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, για την «ανταλλαγή τεχνογνωσίας όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, ξεκινώντας από τη συντήρηση και τη ναυπήγηση πλοίων, μέχρι τις συμπαραγωγές πολεμικού υλικού», συμπληρωματικά σ' αυτό που θα προμηθεύονται από τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες της Ευρώπης.

Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν επίσης ζητήματα κοινής πολιτικής στους τομείς της «Ασφάλειας και της Αμυνας», με την Φ. Γεννηματά να τάσσεται υπέρ της «κοινής εκπαίδευσης» των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεξαγωγή «κοινών ασκήσεων» και της ανταλλαγής «πληροφοριών», στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προς εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Στο περιθώριο της σύσκεψης, η Φ. Γεννηματά είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, καθώς και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Επικοινωνιών και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ (ΝCIA).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ