Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΠΑΛΤΑΣΑΡ ΚΟΡΜΑΚΟΥΡ
2 Guns

Ταινία που ξεχνάς αμέσως μετά την επιτόπου κατανάλωση... Ακόμα μία χολιγουντιανή, διασκεδαστική, περιπέτεια δράσης, σκηνοθετημένη από τον Ισλανδο - ισπανό Μπαλτάσαρ Κορμάκουρ. Ο Κορμάκουρ, μέσα από αυτό το «buddymovie» που χτίζεται πάνω στον ανταγωνισμό και τη φιλία που αναπτύσσει το δίδυμο των πρακτόρων που υποδύονται οι Ντένζελ Ουάσιγκτον και Μαρκ Γουόλμπεργκ, ξηλώνει το κουβάρι της κοινότοπης πλέον - αλλά πειστικότατα αληθοφανούς και αληθινής - ιδέας που λέει ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Ολόκληρο το «μάτσο οι βιόλες» των μαφιόζων, ληστών και δολοφόνων του κοινού ποινικού δικαίου, συντίθεται αποκλειστικά και μόνο, από ορκισμένους στους «θεσμούς» και τα ιδανικά της «Δημοκρατίας» υψηλά ιστάμενους διευθυντές της CIA, πεζοναύτες, αυτούς τους στυλοβάτες της «ελευθερίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ως είθισται αστυνομικούς... Κι όλα για κάποια εκατομμύρια, νταβατζίδικο κέρδος, κέρδος απόλυτα νόμιμο και ηθικό στον καπιταλισμό, το σύστημα που κανείς τους, ούτε που διανοείται καν να αμφισβητήσει...

Στο αστυνομικό αυτό θρίλερ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται... η αληθινή φύση προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων αποκαλύπτεται με το σταγονόμετρο, μέσα από εκπλήξεις, ανατροπές, αυθορμητισμό αλλά και χαλαρούς ήρωες... Με την ολοκλήρωση του «ξεσκεπάσματος» η αφήγηση, με άκαμπτη πειθαρχία, συνεχίζει να βαδίζει πάνω στις συμβάσεις του είδους... Εξωπραγματικό πιστολίδι, γκαγκς και εξυπνάδες που λιώνουν στην καρδιά της βίας, διάχυτη παράνοια, αναμφισβήτητη πλαστικότητα σε καταστάσεις και σώματα... Παρά ταύτα, τίποτα το καινούργιο δεν καταχωρείται στην πορεία της ελαφρά «τεμπέλικης» μάλλον ταινίας. Το γεμάτο ανατροπές, μπερδεμένο σενάριο δεν αποδεικνύεται από μόνο του ικανό να καλύψει το τραγικό κενό μιας ταινίας που παρά το μπρίο, το χιούμορ και το ρυθμό - συνεχίζοντας την παράδοση της ταινίας για καρδιακούς φίλους - ουσιαστικά δεν έχει τίποτα να καταθέσει στο «διά ταύτα» εκτός του να προτάσσει ένα οδυνηρό θέαμα με κινητήριο μοχλό τους 2 γοητευτικά ψύχραιμους οπλοφόρους που λιώνουν σε έναν εγκέφαλο.

Παίζουν: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Εντουαρντ Τζέιμς Ολμος, Πόλα Πάτον, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2013).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ