Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κλειστοί δρόμοι»

Από αύριο θα προβάλλεται στο «Φιλίπ» η ταινία του Σταύρου Ιωάννου «Κλειστοί δρόμοι». Μέσα από την ιστορία ενός Κούρδου φυγάδα, που περνάει τα ελληνοτουρκικά σύνορα αναζητώντας τον αδερφό του, ξεδιπλώνεται η ζωή των Κούρδων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, οι αγωνίες και ο πόθος τους για καλύτερη ζωή.

Η ταινία - επίσημη ελληνική συμμετοχή στο «Πανόραμα» του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου - απέσπασε τιμητική μνεία στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το σενάριο είναι του σκηνοθέτη και της Αφροδίτης Παυλάκου, η φωτογραφία του Διαμαντή Παπαδόπουλου, τα σκηνικά του Θάνου Μπεγνή, η μουσική του Βαγγέλη Κατσούλη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χουσεΐν Αμπντουλάχ, Φαλάχ Χασάν, Αχμέτ Γκουλί, Ζιρέκ Μισουρί.

Μαζί με τους «Κλειστούς δρόμους» θα προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία του Γιάννη Λεοντάρη «Το τραγούδι των πορτοκαλιών». Ενα «παραμύθι για τρεις γυναίκες, μια Τσιγγάνα και χίλια πορτοκάλια», τα οποία, ενώ είναι για πούλημα... τραγουδούν.

Η ταινία απέσπασε το ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής και τα βραβεία φωτογραφίας, μοντάζ και ήχου του Φεστιβάλ Δράμας και την κρατική διάκριση ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μονπελιέ.

Το σενάριο είναι του σκηνοθέτη, η φωτογραφία του Οδυσσέα Παυλόπουλου, το μοντάζ της Μπονίτας Παπαστάθη, ο ήχος του Πάνου Παπαδημητρίου, τα σκηνικά της Κέλλυς Βρεττού και η μουσική του Σωτήρη Δεμπόνου. Παίζουν οι: Μαρία Σκουλά, Σουλτάνα Νικολαΐδου, Μαρία Τσιμά, Ηλέκτρα Γεννατά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ