Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Σε ΗΠΑ - Ισραήλ για διευθετήσεις εφ' όλης της ύλης

Ομπάμα και Σαμαράς συζήτησαν τον Αύγουστο και το Κυπριακό. Τα διχοτομικά σχέδια ξεδιπλώνονται βήμα - βήμα

Eurokinissi

Ομπάμα και Σαμαράς συζήτησαν τον Αύγουστο και το Κυπριακό. Τα διχοτομικά σχέδια ξεδιπλώνονται βήμα - βήμα
Στις ΗΠΑ θα βρεθεί από σήμερα Κυριακή μέχρι και τις 4 Οκτώβρη ο Αντ. Σαμαράς. Το δεύτερο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού μέσα σε 45 μέρες στην Αμερική, γίνεται με φόντο τους προσωρινούς ενδοϊμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς για τη Συρία, εν μέσω εξελίξεων στο μέτωπο της Ενέργειας για τις χώρες της Β. Αφρικής και της Αν. Μεσογείου και ενώ μεθοδεύεται νέα διχοτομική διευθέτηση στο Κυπριακό. Αναθέρμανση επιχειρείται επίσης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ και στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και Ελλάδας - Αιγύπτου, με στόχο τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΔΝΤ, από τη μια, και Ευρωζώνη - Γερμανία, από την άλλη, για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρώπη, με αιχμή την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους. Ολα τα παραπάνω ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, στελέχη της αμερικανικής Γερουσίας και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Στις επαφές του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμα να απευθύνει εκ νέου προσκλητήριο σε αμερικανικές πολυεθνικές να επενδύσουν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την παράδοση του ενεργειακού πλούτου σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού και αυτό που θα ακολουθήσει στο Ισραήλ εντάσσονται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση του «γεωστρατηγικού ρόλου» της χώρας. Γίνονται για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί τους συσχετισμούς που διαμορφώνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και οι οξυμένοι ανταγωνισμοί στην περιοχή, για να αναβαθμίσει το ρόλο της απέναντι σε ανταγωνιστικές δυνάμεις της περιφέρειας, όπως η Τουρκία.

Από τη σκοπιά των δικών της συμφερόντων και όχι του λαού, ανοίγει η κυβέρνηση μια σειρά από θέματα, όπως ο καθορισμός της ΑΟΖ με όμορες χώρες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, αρχικά σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Και βέβαια το Κυπριακό, στο οποίο, όπως όλα δείχνουν, έχουν δρομολογηθεί σοβαρές αρνητικές εξελίξεις, με ευθύνη και της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Σήμα κινδύνου για Κυπριακό

Αυτό σηματοδοτεί η εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, στη λογική των «εγγυητριών δυνάμεων», όπως αποφάσισαν Βενιζέλος και Νταβούτογλου στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία ενδέχεται να οδηγήσει σε «μετατροπή της διαδικασίας σε τετραμερή», όπως επεδίωκε εξ αρχής η Τουρκία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει πιο κοντά και το σενάριο για «λύση πακέτο» (Κυπριακό/καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας - Τουρκίας) που συζητιέται εδώ και καιρό στα φόρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Καθόλου τυχαία, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα, είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή».

Διαβεβαίωσε ακόμα τον Τούρκο ομόλογό του ότι η συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Κύπρου, επίσης στη Νέα Υόρκη, με θέμα τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, «δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία», παρά το γεγονός ότι η διευθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου προσκρούει στην αμφισβήτηση από την Τουρκία της ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Το θέμα του Κυπριακού είχε συζητηθεί στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μπ. Ομπάμα τον Αύγουστο στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε μιλήσει τότε για «παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό», σημειώνοντας ότι «μας δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς εδώ και δεκαετίες μιλάμε για τη διένεξη και την ένταση στην Κύπρο, να έχουμε λύση και νομίζω ότι είμαστε και οι δύο ενθαρρυμένοι από τα μηνύματα που εκπέμπονται από την ελληνική και την τουρκική κοινότητα της Κύπρου».

Στη Νέα Υόρκη, ο Αντ. Σαμαράς θα μιλήσει σε εκδήλωση της οργάνωσης «Ελληνική Πρωτοβουλία» για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και σε εκπροσώπους της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής», μέλη της οποίας είναι στελέχη πολυεθνικών ομίλων, με συμφέροντα σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Εκεί αναμένεται να αναφερθεί στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στο στρατιωτικό τομέα, αλλά και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός των ΑΟΖ των τριών χωρών, στις οποίες ήδη δραστηριοποιούνται αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες.

Στη συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής, αναμένεται να συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα με την Κρ. Λαγκάρντ, με αντικείμενο τα παζάρια ΔΝΤ - Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους.

Μετά τις ΗΠΑ στο Ισραήλ

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, στις 7 - 8 Οκτώβρη, όπου και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το «Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας» των δύο χωρών. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν Ελληνες επιχειρηματίες. Οπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, στο κοινό κείμενο που θα δημοσιοποιήσουν οι δύο κυβερνήσεις, θα καταγράφεται η πρόθεση Ελλάδας - Ισραήλ να προχωρήσουν σε συνεργασίες για εκμετάλλευση των πηγών του φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο συνυπέγραψαν «μνημόνιο συνεργασίας» στη Λευκωσία οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Μόλις την προηγούμενη Τρίτη, κυρώθηκε στη Βουλή το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ.


Π. Θ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org