Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 34ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Σε διατεταγμένη υπηρεσία οι τραμπούκοι χρυσαυγίτες

Αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο κινητοποιούνται και δρουν τα «τάγματα εφόδου»

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναλαμβάνει τις υποθέσεις που αφορούν την εγκληματική δραστηριότητα μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας.

Με εντολή επίσης του Ν. Δένδια, αποσύρονται οι αστυνομικοί συνοδοί των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Οπως ανακοινώθηκε, η απόσυρση ισχύει μέχρι να αποφανθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, για τα στοιχεία που στάλθηκαν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχετικά με αξιόποινες πράξεις μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής.

Το σκεπτικό του αιτήματος προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι ότι οι πράξεις αυτές φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και στην άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, μέτρα για την ασφάλεια των χρυσαυγιτών βουλευτών κατά τις μετακινήσεις ή την παρουσία τους σε συγκεκριμένο χώρο, θα μπορεί να παίρνει η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας επισήμων, κατά περίπτωση, εφόσον της υποβληθεί αίτημα.

Σε σύσκεψη που είχε την Πέμπτη ο Α. Σαμαράς με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να προωθεί ειδική διάταξη που θα χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση και ένα μη ένοπλο σώμα, παρά το γεγονός ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι υπεραρκετή για την την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Αναζητούν το κανάλι της ειδοποίησης

Στο μεταξύ, στοιχεία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο δράστης της δολοφονίας του 34χρονου, φαίνεται πως έχει στα χέρια της η Αστυνομία. Μετά την άρση του απορρήτου, ελέγχθηκαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο 45χρονος την τελευταία ώρα πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταγραφεί πολλές κλήσεις, εισερχόμενες και εξερχόμενες και κάποιοι από τους τηλεφωνικούς αριθμούς έχουν ταυτοποιηθεί με πρόσωπα που σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, ένας από τους τηλεφωνικούς αριθμούς ανήκει σε πρόεδρο τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, εκτός από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων και των αστυνομικών, η Αστυνομία έχει στα χέρια της και βίντεο από τη συμπλοκή που έχει τραβήξει αυτόπτης μάρτυρας.

Ονόματα και στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, δίνει πρώην μέλος της, μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος». Δηλώνει ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ήταν υπαρχηγός σε «πυρήνα» της φασιστικής οργάνωσης και πως ο 34χρονος είχε στοχοποιηθεί λόγω της αντιφασιστικής του δράσης. Το πρώην μέλος της ΧΑ αποκαλύπτει ποιος είναι ο καθοδηγητής της ομάδας και ποιος βουλευτής της ΧΑ ενημερώνεται για κάθε κίνηση, προκειμένου να εγκρίνει την κάθε δράση.

Το πρώην μέλος της ΧΑ, δηλώνει ότι η ομάδα κρούσης της φασιστικής οργάνωσης στη Νίκαια λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Γ. Πατέλη και την εποπτεία του βουλευτή της ΧΑ Ι. Λαγού. «Ο Γ. Πατέλης μας έλεγε πως πρέπει να πάρουμε το οκ από τον Λαγό και εκείνος ενημέρωνε τον αρχηγό. Αν έδινε το οκ ο αρχηγός, βγαίναμε στους δρόμους. Είτε για να γράψουμε συνθήματα, είτε για να την "πέσουμε" σε Πακιστανούς χρειαζόταν να έχει πρώτα ενημερωθεί ο Πατέλης και ο Λαγός» υποστηρίζει το πρώην μέλος της ΧΑ στη συνέντευξή του.

Δομή παραστρατιωτικής οργάνωσης

Σε άλλο σημείο, λέει ότι τα ρούχα που μάζευαν για να κάνουν «φιλανθρωπία», κατέληγαν να πουλιούνται ύστερα από συνεννόηση μαζί τους σε πάγκους Πακιστανών σε λαϊκές, ενώ οι χρυσαυγίτες παρείχαν προστασία και έπαιρναν ποσοστά από κέρδη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στις δραστηριότητες της οργάνωσης της Νίκαιας ήταν να πουλάει προστασία και σε μαγαζιά της περιοχής, ανταγωνιστικά μάλιστα προς άλλες εγκληματικές ομάδες αλλοδαπών.

Οπως αναφέρει ο ίδιος στο «Εθνος», το τάγμα εφόδου της Νίκαιας διαθέτει την ιεραρχία, τη δομή και την οργάνωση παραστρατιωτικής οργάνωσης. Οπως λέει, ορμητήριο είναι τα γραφεία, από όπου δίνονται οι εντολές για επιθέσεις ενάντια σε αλλοδαπούς και για άλλες δράσεις. Εκεί φυλάσσονται τα όπλα, τα οποία εξαφανίζονται όταν επίκειται έλεγχος από την Αστυνομία. Υποστηρίζει ακόμα ότι οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι «μιλημένοι», καθώς αστυνομικός του ΑΤ Νίκαιας είναι χρυσαυγίτης και δίνει πληροφορίες στον πυρήνα της ΧΑ, ενώ αναλαμβάνει τις περιπτώσεις μελών που θα πιαστούν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org