Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Αγρια επιδρομή στη μικρή ιδιοκτησία και στην αγροτική γη

Αφόρητη η οικονομική επιβάρυνση, που θα αυξάνεται ανάλογα με τη θέση και τη χρήση των χωραφιών και οικοπέδων. Ωφελημένοι οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας μεγάλης αξίας.

Φορολογική επιβάρυνση για τα αγροτεμάχια (χωράφια) που ξεκινούν από 1,5 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να φτάσουν 10 ευρώ, αλλά κατά περίπτωση να εκτοξευθούν ακόμα και στα 47 ευρώ ανά στρέμμα, προβλέπει το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Ενα σχέδιο, παράμετροι του οποίου διοχετεύονται στη δημοσιότητα, με στόχο να μετρηθούν οι αντιδράσεις.

Με τις νέες ρυθμίσεις για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, εκτός από τα ακίνητα στο εξής θα φορολογούνται και οποιεσδήποτε εκτάσεις γης έχει κάποιος στην κατοχή του. Στην ίδια μοίρα μπαίνουν και θα πληρώνουν φόρο και όσοι κατέχουν πανάκριβα φιλέτα γης, αλλά και όσοι γεωργοί ή κτηνοτρόφοι έχουν στη διάθεσή τους για καλλιέργεια κάποια χωράφια, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά εμπορική αξία. Φόρο θα πληρώνουν και όσοι διαθέτουν βοσκότοπους, αλλά και εκείνοι που βρέθηκαν με κάποια κομμάτια γης που σήμερα θεωρούνται δασική έκταση, αλλά εύκολα μπορούν να αλλάξουν χρήση, σε περίπτωση που περιέλθουν στην ιδιοκτησία κάποιου... επενδυτή. Στην πραγματικότητα το σενάριο που συμφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα, προβλέπει την επιβολή φόρων για κάθε κομμάτι γης που αποτελεί ιδιοκτησία.

Για τον υπολογισμό του φόρου θα μετρώνται διάφορα χαρακτηριστικά και το χαράτσι θα αυξάνεται αν το χωράφι είναι σε καλό μέρος, αν περνά από κοντά του δρόμος ή αν περιέχει δέντρα, ενώ αν υπάρχει και κάποιο χτίσμα τότε ο φόρος αυξάνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα σενάρια της κυβέρνησης, κάθε στρέμμα έκτασης, οικοπέδου ή χωραφιού, που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, θα επιβαρύνεται με ένα Βασικό Συντελεστή Φορολογίας, που ορίζεται στο 1,5 ευρώ. Ωστόσο, αυτό το 1,5 ευρώ πολλαπλασιάζεται, κατά περίσταση, με τους παρακάτω συντελεστές:

  • Το Συντελεστή Θέσης, ο οποίος ανάλογα με τους σχετικούς πίνακες για τα αγροτεμάχια του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινά από 1 και κλιμακωτά ανέρχεται στο 3,5.
  • Το Συντελεστή Χρήσης, ο οποίος είναι 2,5 για εκτάσεις με δενδροκαλλιέργειες, 2 για χωράφια με ελιές, 1,5 αν υπάρχει υπαίθρια έκθεση, 1,2 για περιοχές με μεταλλεία - λατομεία και 1 για μονοετείς καλλιέργειες. Σε περίπτωση που η έκταση είναι βοσκότοπος ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,7, ενώ για δασικές εκτάσεις 0,5.
  • Το Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα, ο οποίος κλιμακώνεται μεταξύ του 3 (για απόσταση από θάλασσα έως 100 μέτρα) έως και το 1 (για απόσταση ίση ή μεγαλύτερη των 800 μέτρων).
  • Το Συντελεστής Πρόσοψης, που είναι 1,2 αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσβαση σε εθνικό δρόμο και σε επαρχιακή ή αγροτική οδό.
  • Το Συντελεστής Κατοικίας, που είναι 5, αν μέσα στο αγροτεμάχιο υπάρχει κατοικία (αν η κατοικία είναι μοναδική για την οικογένεια και έως 150 τ.μ ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται).

Ετσι, για αγροτική έκταση 100 στρεμμάτων, η οποία χρησιμοποιείται για μονοκαλλιέργεια, με Συντελεστή Θέσης 2, η οποία έχει πρόσβαση σε επαρχιακό δρόμο, ο κάτοχος της θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3,6 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή 360 ευρώ. Αν, αντί για μονοκαλλιέργεια, υπάρχει δεντροκαλλιέργεια, τότε η επιβάρυνση ανά στρέμμα εκτινάσσεται στα 8,2 ευρώ ή στα 820 ευρώ για το σύνολο της έκτασης.

Υπενθυμίζουμε ότι για το 2014 και για τα επόμενα χρόνια ισχύουν τα ασήκωτα χαράτσια πάνω στη λαϊκή στέγη, που αφορούν στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νέο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων» θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη επέκταση του χαρατσιού και στις μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις και σε κάθε σπιθαμή γης.

Ο «ενιαίος φόρος» για τις λαϊκές κατοικίες θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το βασικό χαράτσι για το 2014 θα ξεκινά από τα 2,3 ευρώ ανά τ.μ. και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την περιοχή, την τιμή ζώνης την παλαιότητα του ακινήτου κ.ά.

Με βάση τα παραπάνω τις μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις θα έχουν οι μονοκατοικίες με αντικειμενική αξία κάτω των 200.000 ευρώ, οικόπεδα εντός σχεδίου μικρής και μεσαίας αξίας, καθώς και μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες. Αντίθετα μικρότερο φόρο θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας, σε σχέση με τα ποσά που πληρώνουν σήμερα για το τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας που καταφθάνουν για διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση στις 22 Σεπτέμβρη. Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που υπολογίζουν να εισπράξουν φτάνουν στα 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ