Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τρικομματική βιασύνη για την ιδιωτικοποίηση

Με νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και έχει και τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ προωθείται η πλήρης απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς και παραδίδονται βορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι μικροϊδιοκτήτες των λεωφορείων, των ταξί αλλά και το επιβατικό κοινό.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι η συγκυβέρνηση βιάζεται να παραδώσει μια ώρα αρχύτερα τις μεταφορές στις μεγάλες εταιρείες προσαρμοζόμενη στις επιταγές της Ε.Ε. μέσα από την υιοθέτηση του σχετικού κανονισμού για το θέμα.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, είπε, είναι η εξυπηρέτηση των των μεγάλων μεταφορικών εταιρειών, που βιάζονται να καταλάβουν και το τελευταίο μερίδιο της δουλειάς που έχει απομείνει στα χέρια των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι οδηγούνται στην εξόντωση.

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο, συνέχισε, δε θα λυθούν τα προβλήματα προς όφελος των εργαζομένων αλλά αντίθετα θα επέλθει περαιτέρω μείωση των γραμμών αφού κριτήριο δρομολόγησης θα είναι εάν μια γραμμή είναι κερδοφόρα ή όχι με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μείνουν με ελάχιστα ή λίγα δρομολόγια ενώ η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών θα οδηγήσει στην εκτόξευση της τιμής των εισιτηρίων.

Καταλήγοντας ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι το συμφέρον των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων ταυτίζεται με τη γενικότερη λαϊκή ανάγκη, για τη δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα συγκοινωνιών όπου οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, τα ταξί, τα φορτηγά, οι σιδηροδρομικές, οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές γραμμές θα είναι λαϊκή περιουσία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org