Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Εκτός λειτουργίας το κύριο ορυχείο

Η σοβαρή κατολίσθηση του Σαββάτου βάζει σε σοβαρά προβλήματα τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης

Ενα από τα σημεία της κατολίσθησης
Ενα από τα σημεία της κατολίσθησης
Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί εδώ και τέσσερις μέρες το κύριο ορυχείο του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, στην περιοχή Ψαθί, μετά από σοβαρή κατολίσθηση, μήκους μεγαλύτερου του ενός χιλιομέτρου, η οποία συνέβη το πρωί του Σαββάτου.

Η κατολίσθηση προήλθε από ρήγμα που ήταν ήδη γνωστό, γι' αυτό και οι ευθύνες εκείνων που όφειλαν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, αλλά το αρνούνται επίμονα λόγω ...οικονομιών εξαιτίας της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Πολύ περισσότερο που μιλάμε για ένα ατύχημα που βάζει μπροστά σε σοβαρά προβλήματα το σύνολο της λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, καθώς οι μονάδες παραγωγής ρεύματος τροφοδοτούνται κύρια από το απόθεμα λιγνίτη που υπάρχει στις αποθήκες -το οποίο αναμένεται να εξαντληθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες- και δευτερευόντως από τα υπόλοιπα «μέτωπα» του ορυχείου.

Να σημειωθεί ότι τα άλλα «μέτωπα» δεν επαρκούν για τροφοδότηση του ΑΗΣ επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι χτες το βράδυ είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αναμενόταν να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη βδομάδα οι πρώτες εργασίες για τον απεγκλωβισμό των μηχανημάτων που παγιδεύτηκαν με την κατολίσθηση και μετά θα γίνουν οι προεργασίες για την εξόρυξη λιγνίτη. Δηλαδή, οριακά σε σχέση με τα εναπομείναντα αποθέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ «η τροφοδοσία των δύο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δεν έχει επηρεασθεί και διασφαλίζεται από τα υπόλοιπα πεδία των Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, τα οποία ουδόλως επηρεάσθηκαν από την κατολίσθηση».

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, αναδεικνύει, όπως σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, «τα αποτελέσματα της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ καθώς και την τεράστια έλλειψη προσωπικού που φάνηκαν σε όλο τους το μεγαλείο στο ορυχείο της Μεγαλόπολης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μνήμη του συντρόφου Νίκου Κωστήρη(2023-12-09 00:00:00.0)
Στη Βουλή αύριο το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»(2014-07-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν για δέκατη μέρα τις κινητοποιήσεις(2008-03-12 00:00:00.0)
Να γίνει η Ενέργεια λαϊκή περιουσία(2007-02-02 00:00:00.0)
Πλήγμα σε όλα τα επίπεδα η «απελευθέρωση»(2003-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ