Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
Αποφασιστικός αγώνας ενάντια στις απολύσεις

Απο παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του μετρό της Στοκχόλμης
Απο παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του μετρό της Στοκχόλμης
Σε κινητοποιήσεις προχώρησε το Συνδικάτο των Εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης που έχει ταξικό προσανατολισμό μετά τις κινήσεις που έκανε ιδιωτική εταιρεία κινεζικών συμφερόντων «MTR», που διαχειρίζεται το μετρό της Στοκχόλμης, που επιχείρησε να απολύσει 14 εργαζόμενους που ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επιβατών στους σταθμούς και έχουν σύμβαση ως «δοκιμαστικοί εργαζόμενοι». Το συνδικάτο προχώρησε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις και πορείες, διαμαρτυρόμενο για τις απολύσεις, ενώ κατήγγειλε παράλληλα και τη γενικότερη έλλειψη σε προσωπικό σε όλα τα πόστα των εργαζομένων του μετρό.

Την Πέμπτη, 22 Αυγούστου, η εταιρεία έκανε υποχώρηση και αποφάσισε να κάνει τη σύμβαση αορίστου χρόνου για τους 9 εργαζόμενους. Το συνδικάτο συνεχίζει να παλεύει, προσπαθώντας να προσληφθούν και οι υπόλοιποι 5 εργαζόμενοι.

Στη Σουηδία, η μορφή του «δοκιμαστικού εργαζόμενου» για έξι μήνες υπάρχει στη νομοθεσία και ουσιαστικά είναι η χειρότερη μορφή σύμβασης, μιας και ο εργοδότης μπορεί να απολύει χωρίς καμιά δικαιολογία. Και μάλιστα με την κάλυψη της αστικής νομοθεσίας, που δημιούργησαν η σοσιαλδημοκρατία και οι «συντηρητικοί», με τη στήριξη του συμβιβασμένου συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο πλευρό των εργατών του μετρό η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους του μετρό ενάντια στις απολύσεις. Οπως σημειώνει: «Η εταιρεία ΜΤR αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους της Σουηδικής κυβέρνησης σχεδιάζει την απόλυση των λεγόμενων προσωρινών εργαζομένων που τους θέλουν κυβέρνηση και εργοδοσία χωρίς δικαιώματα στο πνεύμα της ευελιξίας, της εντατικοποίησης της δουλειάς για την αύξηση των κερδών.

Η ΠΣΟ χαιρετίζει τον αγώνα του ταξικά προσανατολισμένου Συνδικάτου των Εργαζομένων στο Μετρό που πέτυχε την ανάκληση 9 απολύσεων και συνεχίζει για την επαναπρόσληψη και των υπόλοιπων 5».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ