Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγρια αντιλαϊκή επίθεση

Σιγά - σιγά συνειδητοποιείται το μέγεθος της αντιασφαλιστικής επίθεσης: Δραστική μείωση στις συντάξεις, αύξηση των ορίων ηλικίας, «πράσινο φως» στην ιδιωτικοποίηση

Οσο περνάνε οι μέρες και μελετώνται καλύτερα τα αντιασφαλιστικά μέτρα τόσο περισσότερο γίνεται ορατό το μέγεθος της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης. Το κυρίαρχο συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι οι εργαζόμενοι πλήττονται σκληρά, κυρίως με δύο τρόπους: Με τη δραστική μείωση των συντάξεων και με την αύξηση των ορίων ηλικίας. Η πρωτοφανής αντιασφαλιστική επίθεση αφορά όλους τους εργαζόμενους και αποκλειστικά και μόνο αυτούς. Είναι ολοφάνερο ότι ο «διάλογος» που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι για να «νομιμοποιηθεί» το μέγεθος της καταλήστευσής τους. Ακόμα και αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει την τακτική με την καλύβα του Ναστρεντίν Χότζα και να «αφαιρέσει» στο τέλος κάτι, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «συζήτησης» από τους εργαζόμενους.

-Πληρώνουν όλοι. Αφορά όλους τους εργαζόμενους σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα και αν ασφαλίζονται, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ παλαιών - νέων ασφαλισμένων ή μεταξύ ανδρών ή γυναικών. Από την άποψη αυτή είναι μάλλον αποπροσανατολιστικά και διασπαστικά τα προβαλλόμενα με ένταση ότι πλήττονται κατ' εξοχήν οι σημερινοί σαραντάρηδες, ή οι εργαζόμενες μητέρες. Την πληρώνουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις.

-Ορια ηλικίας: Αυξάνονται σημαντικά. Καθιερώνεται ως γενικό όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση το 65ο έτος της ηλικίας των εργαζομένων. Σήμερα, τα γενικά όρια συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ είναι το 58ο έτος για άνδρες και γυναίκες, αφού έχουν 10.500 ένσημα (35ετία). Στα λεγόμενα ειδικά ταμεία οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος με βάση την 35ετία ή στα 65 με 25 έτη ασφάλισης. Η αύξηση των ορίων ηλικίας με το νέο ασφαλιστικό θα γίνει κλιμακωτά, αρχής γενομένης από την 1.1.2007 με ρυθμό έξι μήνες για κάθε χρόνο και μέχρι να φτάσουν στο 65ο έτος. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για πρόωρη συνταξιοδότηση στο 60ό έτος, αλλά με μειωμένη σύνταξη. Αυτές που πλήττονται περισσότερο, κατά κοινή ομολογία, είναι οι εργαζόμενες μητέρες, αφού καταργείται το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης και συνταξιοδοτούνται πλέον με βάση τα γενικά όρια των 65 ετών. Η «πριμοδότησή» τους με δύο χρόνια πλασματικής ασφάλισης για κάθε παιδί, είναι ασφαλώς κοροϊδία.

-Συντάξεις: Αγριο τσεκούρι. Υπολογίζεται ότι με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού οι συντάξεις θα μειωθούν από 25% μέχρι 50%. Ο νέος, ενιαίος, τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα γίνεται με βάση το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών της τελευταίας 15ετίας. Σήμερα στο ΙΚΑ ισχύει η τελευταία 5ετία, ενώ σε κάποια ταμεία ο τελευταίος χρόνος ασφάλισης. Καθορίζεται ακόμα ότι με 35 χρόνια ασφάλισης (ή 10.500 ένσημα) η κύρια σύνταξη περιορίζεται στο 60% (επί του ποσού που προκύπτει με τον παραπάνω υπολογισμό) και στο 20% η επικουρική. Συνολικά δεν ξεπερνά το 80% των λεγόμενων συντάξιμων αποδοχών, ενώ σήμερα σε πολλά Ταμεία η κύρια και επικουρική σύνταξη είναι ακόμα και πάνω από το 100% του συντάξιμου μισθού.

-Κατώτατες συντάξεις: Μέχρι 50% πιο κάτω!. Μειώνεται μέχρι και 50% η κατώτατη σύνταξη που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία (για όσους βγουν στη σύνταξη μετά το 2007). Αυτό θα γίνει, επειδή αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, ο οποίος έχει ως πρότυπο το σύστημα μετά το 1993. Οσον αφορά το δικαίωμα κατώτερης σύνταξης αυτό θεμελιώνεται με 4.500 ένσημα ή 15 χρόνια ασφάλισης. Προϋπόθεση όμως για την καταβολή της σύνταξης είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους.

-Βαρέα και ανθυγιεινά. Μπορεί να διατηρούνται τα όρια πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά τίποτα δεν έχει λήξει, αφού θα υπάρξει επανεξέταση του συνόλου των επαγγελμάτων που έχουν χαρακτηριστεί βαρέα και ανθυγιεινά. Η αποκάλυψη των κυβερνητικών προθέσεων αναμένεται να γίνει το Μάη, οπότε θα είναι έτοιμο το υπουργείο Εργασίας.

-Ιδιωτικοποίηση: «Πράσινο φως». Οσο και αν κυβέρνηση δηλώνει ότι απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ωστόσο το κεφάλαιο θα μπει στο νέο σύστημα είτε μέσω της απελευθέρωσης του ποσοστού των αποθεματικών που επενδύουν τα ασφαλιστικά ταμεία είτε μέσω της εισαγωγής «κεφαλαιοποιητικών» σχημάτων ασφάλισης κυρίως στις επικουρικές συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ