Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Καταδικάζουν τη βία σε βάρος των μειονοτήτων...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Για πολλοστή φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε χτες την αιματηρή βομβιστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Το Συμβούλιο χαρακτηρίζοντας την επίθεση «δειλή τρομοκρατία που ήταν καλά προετοιμασμένη και είχε σαφή εθνικιστικά κίνητρα σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου», κάλεσε για μία ακόμη φορά τους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών να αποκηρύξουν τη βία και να βάλουν τέλος σε «ανόητες ενέργειες».

Το ίδιο 24ωρο, ο Ερικ Μόρις, ειδικός απεσταλμένος της «Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, διαπίστωνε τις άθλιες συνθήκες ζωής δεκάδων χιλιάδων Σέρβων και άλλων εθνικών μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση των πληθυσμών αυτών ως «τουλάχιστον απαράδεκτη».

Οπως δήλωσε ο Μόρις, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα στο Βελιγράδι, η σημερινή κατάσταση όλων των πληθυσμών στο Κοσσυφοπέδιο πλην του αλβανικού «είναι απαράδεκτη και τα δεινά τους εμπνέουν πάρα πολλή ανησυχία». Ο ίδιος παρατήρησε πως υπάρχει σαφή τάση για τη δημιουργία ενός ιδιότυπου καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο και πρότεινε πως θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, όχι μόνον για την επιβίωση των Σέρβων της επαρχίας αλλά και για την επιστροφή χιλιάδων άλλων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Μόρις, οι Σέρβοι που ζουν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο ανέρχονται σε 110.000, ενώ άλλες 200.000 άλλοι έχουν εκδιωχθεί από την επαρχία αφότου σταμάτησαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ