Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ολοι στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 23 Αυγούστου

«Ο ελληνικός λαός θέλει τις μεταρρυθμίσεις», ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας...

Τη δική τους απάντηση στις προκλήσεις του υπουργείου Υγείας καλούνται να δώσουν στις 23 Αυγούστου - ημέρα που ανακοινώνονται τα ονόματα όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα - οι 1.618 εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων που μπαίνουν στον «προθάλαμο της απόλυσης». Μαζί τους και οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι, οι κάτοικοι ολόκληρων περιοχών που θα χάσουν υπηρεσίες Υγείας από τα 8 νοσοκομεία που καταργούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη: «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία». Την «πόρτα» της διαθεσιμότητας βλέπουν και 61 εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια και της κατάργησης των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015. Και έπεται συνέχεια, αφού αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας στον τομέα της Υγείας και της κατάργησης νοσοκομείων...

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε χτες το πρωί ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤΕΝΑ: «Η μεταρρύθμιση στα νοσοκομεία είναι ένα παλιό σχέδιο που ποτέ δε γινόταν. Ο εκάστοτε υπουργός Υγείας προκειμένου να μη συγκρουστεί καθόταν στα αβγά του. Εμείς προχωρήσαμε στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να ανοίξει μύτη. Ο ελληνικός λαός έχει ωριμάσει, θέλει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί ξέρει ότι αυτό που κάνουμε είναι το σωστό».

Οι Γραμματείες Αττικής και Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων. Στην Αθήνα την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Πολυκλινική» έχει αποφασίσει μετά από Γενική Συνέλευση 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας. Αντίστοιχες αποφάσεις καλούνται να πάρουν τα σωματεία όλων των νοσοκομείων και ιδιαίτερα εκείνων που είναι υπό κατάργηση.

Κανένας «σωτήρας» δε θα βρεθεί

Στο κάλεσμά της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας τονίζει: «ΤΩΡΑ να περάσει ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων. Με μαζικές, ουσιαστικές, γενικές συνελεύσεις όλων των σωματείων που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα πιέσουν τις ηγεσίες να ακολουθήσουν με ανάλογες αποφάσεις». Και συνεχίζει:

«Η περίφημη "αξιολόγηση" δεν αφορά τις ικανότητες των εργαζόμενων αλλά τις υπηρεσίες που πρέπει να παραδοθούν σε άθλιους εμπόρους υγείας. Η "κινητικότητα" δεν είναι απλές μεταθέσεις αλλά διαθεσιμότητες που σε λίγους μήνες θα μετατραπούν σε μαζικές απολύσεις, όχι μόνο πετώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά στερώντας υπηρεσίες υγείας από χιλιάδες ανθρώπους.

Η έξοδος από την κρίση τους στην "ανάπτυξή" τους, έχει μια απαραίτητη προϋπόθεση: Να πατήσει πάνω στο πτώμα κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος. ΚΑΝΕΙΣ εργαζόμενος δεν ξέρει ποιον αφορούν τα επόμενα - χωρίς τέλος - κύματα απολύσεων. ΚΑΝΕΙΣ εργαζόμενος δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, όσες υποσχέσεις κι αν μοιράζουν τα "γραφεία εξυπηρετήσεων" που έχουν στήσει πολιτικοί και συνδικαλιστικοί μηχανισμοί: Είτε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δήθεν για να "σώσουν" από τη λαίλαπα όσους σκύψουν κεφάλι. Είτε του νέου ΠΑΣΟΚ (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) που πάει να νεκρώσει το κίνημα, εμποδίζοντας ουσιαστικές κινητοποιήσεις (όπως στο ΠΑΝΑΓΙΑ) και με κινητοποιήσεις - πυροτεχνήματα προσπαθεί να το κάνει παθητικό χειροκροτητή της «εν αναμονή κυβέρνησης».

«Ο αγώνας θα κριθεί από τη μαζική συμμετοχή όλων», καταλήγει σημειώνοντας την ανάγκη να βγει από τα πλαίσια των νοσοκομείων και των εργαζόμενων σ' αυτά, να γίνει αγώνας όλου του λαού για το δικαίωμα στην Υγεία με τη συμμετοχή σωματείων, εργαζόμενων, φορέων, λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ