Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναβίωση της κοροϊδίας

Για «αναβίωση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού» κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας, με αφορμή την «έναρξη» του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2013 - 2014, που ανακοινώθηκε χτες με μπόλικη επικοινωνιακή σάλτσα. Ομως, το μόνο που αναβιώνει και επανεκκινείται είναι η κυβερνητική κοροϊδία που ξεστομίζεται ξεδιάντροπα στο πρόσωπο εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων που φέτος δε θα μπορέσουν να έχουν ούτε μία μέρα διακοπές, ούτε μια ώρα ξεκούρασης και αναψυχής. Κανέναν «κοινωνικό τουρισμό» δεν αναβιώνει η κυβέρνηση. Τα προγράμματα αυτά - που και παλιότερα δεν κάλυπταν τις πραγματικές ανάγκες των φτωχών νοικοκυριών- ενταφιάστηκαν οριστικά με την κατάργηση από την συγκυβέρνηση της Εργατικής Εστίας πέρυσι. Η κατάργηση της Εργατικής Εστίας, όπως και της Εργατικής Κατοικίας, εκτός των άλλων στοχεύσεων, απάλλαξε τους εργοδότες από την εισφορά τους, εξασφαλίζοντας στα ταμεία των επιχειρήσεών τους 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι μισθωτοί θα συνεχίζουν να καταβάλλουν τις δικές τους εισφορές.

Ετσι, με τις εισφορές και μόνο των εργαζομένων η κυβέρνηση «αναβιώνει», όπως λέει, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αλλά αυτά είναι πλέον περιορισμένα στο έσχατο και εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που τα έχουν ανάγκη, αν και συνεχίζουν να είναι οι οικονομικοί τους αιμοδότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας αφορά μόνο 110.000 ανθρώπους, όταν το τελευταίο πριν το «λουκέτο» στην Εργατική Εστία αφορούσε περίπου 500.000 άτομα και πριν την κρίση ανέρχονταν περίπου στις 700.000. Αντί, δηλαδή, η κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης, αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας των μισθωτών να ενισχύει τέτοιου είδους προγράμματα, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, εξαιρεί χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, κατηγορίες εργαζομένων που πρωτίστως τα έχουν ανάγκη, αφού από τους άνεργους εξαιρεί όσους δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση. Δηλαδή, τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ ανεβάζει τον αριθμό των ανέργων στο 1,4 εκατομμύριο, το υπουργείο εξαιρεί έξι στους επτά ανέργους. Ταυτόχρονα, στους εργαζόμενους θέτει ως προϋπόθεση τα 50 ένσημα, ενώ μπαίνουν και εισοδηματικά κριτήρια.

Ολες αυτές οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί μπαίνουν μόνο και μόνο για να μικρύνει ο αριθμός των δικαιούχων που και πάλι όμως δε θα μπορέσουν όλοι να μπούνε στο πρόγραμμα, γι' αυτό και εφαρμόζεται σύστημα μοριοδότησης, ώστε ο αριθμός τους να μην ξεπεράσει το πλαφόν που έχει θέσει το υπουργείο. Ταυτόχρονα, το υπουργείο στήνει άλλη μια αλχημεία. Ενώ ανακοινώνει το πρόγραμμα μέσα στον Αύγουστο, οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν κοινωνικό τουρισμό μετά τις 16 Σεπτέμβρη, όταν το καλοκαίρι έχει ουσιαστικά τελειώσει και ο χρόνος επεκτείνεται μέχρι τον επόμενο Ιούλη. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα των 110.000 εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού καλύπτει τη διετία 2013 - 2014 και όχι τη φετινή χρονιά. Η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης είναι πέρα για πέρα κάλπικη. Αλλά όπως λέει και ο λαός μας «ο κλέφτης και ο ψεύτης, τον πρώτο χρόνο χαίρονται»!


Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ