Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πυρετός διαβουλεύσεων

ΚΑΪΡΟ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές επαφές, όσον αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις υπέρ του ανατραπέντος Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μούρσι. Χτες χιλιάδες υποστηρικτές του Μ. Μούρσι προχώρησαν σε νέα πορεία στο κέντρο του Καΐρου ζητώντας την αποκατάστασή του, ενώ πληροφορίες που δημοσίευσε το «αλ Τζαζίρα» και το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, ανέφεραν ότι διεθνείς απεσταλμένοι, από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχαν συνομιλίες, χτες τα ξημερώματα, με το ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Χαϊράτ Ελ Σατέρ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση, με στόχο να δοθεί «πολιτική λύση στην κρίση και να αποφευχθεί η αιματοχυσία», χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία. Στις συνομιλίες φέρεται να πήρε μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, με τις πληροφορίες να μην επιβεβαιώνονται επίσημα.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, η δίκη των έξι ηγετικών στελεχών των «Αδελφών Μουσουλμάνων», μεταξύ των οποίων είναι και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της οργάνωσης Μοχάμεντ Μπαντίε (που δεν έχει εντοπιστεί ακόμα), και οι δύο υπαρχηγοί του, ο Χαϊράτ αλ Σάτερ και ο Ράσαντ Μπαγιούμι, αναφορικά με το θάνατο οκτώ διαδηλωτών κατά τη διάρκεια επίθεσης στην έδρα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στο Κάιρο στις 30 Ιούνη, ορίστηκε για τις 25 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αναμένονταν χτες στην Αίγυπτο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Τζον Μακ Κέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, για συζητήσεις με το στρατό, τη «μεταβατική» κυβέρνηση, αλλά και τους ηγέτες των «Αδελφών Μουσουλμάνων», με τις ΗΠΑ να δείχνουν ότι επιχειρούν ενεργότερη παρέμβαση στις συγκρούσεις που εκτυλίσσονται στην Αίγυπτο. Σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα φέρεται να αναλαμβάνει ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ.

Την Κυριακή το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, που εκφράζει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» ανακοίνωσε ότι στελέχη του είχαν το Σάββατο επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι παραμένει προσηλωμένο σε μία «διαδικασία νομιμότητας που θα συνομολογεί την επιστροφή του προέδρου (Μούρσι), την αποκατάσταση του Συντάγματος και της Σούρα (Ανω Βουλής)».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», τηλεφωνική συνομιλία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Συρία είχαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ