Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα ο Χ. Ροχανί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ._

Ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο οποίος παρουσίασε και επίσημα το νέο κυβερνητικό σχήμα του, το οποίο αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, μέσα στη βδομάδα και αποτελείται από «τεχνοκράτες», που είχαν λάβει μέρος στις κυβερνήσεις του Α. Ραφσατζανί και του Μ. Χαταμί. Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Χ. Ροχανί αναφορικά με το διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με την ομάδα της Ομάδας των «5+1» (που αποτελούν τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - και η Γερμανία), ανέφερε ότι η μόνη λύση για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι «ο διάλογος σε ισότιμη βάση». Η ΕΕ από την πλευρά της χτες κάλεσε την Τεχεράνη να επιδιώξει «ταχεία πρόοδο» όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ευκαιρία για το Ιράν» την ανάληψη καθηκόντων από τον Χ. Ροχανί, προκειμένου να διαλύσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρέθηκε στην Τεχεράνη, με επίκεντρο, όπως είπε, την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ