Τις τελευταίες εξελίξεις από τις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, αναφορικά με την υπόθεση σκάφους στη Χίο, στο οποίο βρέθηκε οπλισμός την περασμένη Τρίτη, παρουσίασε χτες η Αστυνομία. Μέχρι τώρα, έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για τρομοκρατία 3 Ελληνες και 3 υπήκοοι Τουρκίας.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν έγκαιρα για τις εξελίξεις. Η ΕΛ.ΑΣ. «βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές διωκτικές αρχές για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», όπως ανακοινώθηκε χτες. Προσήχθησαν για να εξετασθούν για την υπόθεση 17 αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας, έντεκα από την Αθήνα, τρεις από τη Θεσσαλονίκη και τρεις από τη Χίο, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά δέκα έρευνες, σε οικίες και χώρους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λουτράκι και Χίο. Ερευνα έγινε και στα γραφεία της επιτροπής αλληλεγγύης πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια.
Κατά την Αστυνομία, στο φουσκωτό ταχύπλοο βρέθηκαν «δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί με ηλεκτρικό πυροκροτητή και έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη "DHKC"».
Ενας από τους συλληφθέντες, 55 χρόνων, κουρδικής καταγωγής, διώκεται από την Ιντερπόλ Τουρκίας για τρομοκρατική δράση. Αλλοι δύο που πιάστηκαν στην Αθήνα, στα γραφεία της επιτροπής αλληλεγγύης, με πλαστά διαβατήρια, ηλικίας 51 και 48 χρόνων, διώκονται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στην οργάνωση DHKPC. Ο πρώτος διώκεται και από τις γερμανικές αρχές. Στις έρευνες κατασχέθηκαν εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή της Τουρκίας, συγκεκριμένα η περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης, ενώ υπάρχουν και κάποιες συντεταγμένες, δύο έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην τουρκική γλώσσα, και φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.