Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EUROWORKING GROUP
«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

Μετά την κάλυψη όλων των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων

Με την ψήφιση στη Βουλή του συνόλου των νέων εξοντωτικών για το λαό μέτρων από την κυβέρνηση, η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group) ενέκρινε χτες την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα, επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) θα παρουσιάσει την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία παρότι ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χτες, αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης - η οποία κράτησε λιγότερο από μια ώρα - δήλωσε ότι «τα μέλη του Euroworking Group ενέκριναν την παροχή της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία, ανταποκρίθηκε κι εκπλήρωσε όλες τις σχετικές προϋποθέσεις». Από τα 4 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτούν, και στο σύνολό τους θα επιστρέψουν στα χέρια των πιστωτών και άλλων μερίδων του κεφαλαίου, τα 2,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον EFSF και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και το ΔΣ του ΔΝΤ, ώστε να εγκρίνει το τμήμα της δόσης 1,78 δισ. ευρώ που αναλογεί στη συνεισφορά του, βάσει της δανειακής σύμβασης.

Ενταση των ρυθμών της αντιλαϊκής επέλασης

Εξάλλου, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να γίνεται αναφορά στο χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014 - 2015, στους νέους στόχους της κυβέρνησης για απολύσεις στο Δημόσιο.

Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, η Κομισιόν θα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το δημοσιονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων.

Επίσης θα τονίσει την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, στη γραμμή και της έκθεσης του ΔΝΤ, προτείνοντας παραπέρα μείωση των μισθών και εφαρμογή πιο ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και συλλογικών συμβάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών καθώς και την προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση. Αναφορά επίσης θα υπάρχει στην απόφαση της κυβέρνησης για άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το κράτος, που θα ανοίξει το δρόμο για μαζικές κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών.

Φουντώνει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους

Τον Απρίλη του 2014 θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος της Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Την Ανοιξη του 2014, σύμφωνα με τον ίδιο η κοινοτική στατιστική υπηρεσία «Eurostat» θα έχει στη διάθεση τα ακριβή στοιχεία για την πορεία του εφετινού ελληνικού προϋπολογισμού, τα οποία θα δείξουν «εάν τελικώς επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα».

Την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, έχουν θέσει σαν προϋπόθεση, πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρξει μία «νέα ρύθμιση ελάφρυνσης του χρέους». Πάντως ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg», ο Φ. Ρέσλερ, φανερώνοντας για μια ακόμα φορά ότι το ύψος του δημόσιου χρέους, αξιοποιείται για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων σημείωσε: «Η διατήρηση της πίεσης που προκύπτει από τον τεράστιο όγκο του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι η χώρα εφαρμόζει τις απαραίτητες αλλαγές στην οικονομική πολιτική προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική».

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι η Ελλάδα «δεν χρειάζεται άλλο κούρεμα στο δημόσιο, επειδή είναι πολύ επιτυχημένη η δημοσιονομική προσαρμογή» και ανέφερε ότι η σχετική συζήτηση «δεν είναι καλή ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρωζώνη». Οπως σημείωσε η συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής «από τη μία πλευρά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας από την άλλη αποτελούν τη σωστή διέξοδο». Ο ίδιος απέρριψε οποιοδήποτε άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης και δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση Γερμανίας - ΗΠΑ και ΕΕ - ΔΝΤ ανέφερε: «Δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος όπως διάσωση ή κουρέματα ούτε τύπωμα χρήματος, το οποίο έχει αποτύχει να τονώσει τις οικονομίες που επιζητούν να ξεφύγουν από τη δυσπραγία τους».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, άφησε ωστόσο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας Ερικ Σβάιτσερ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ