Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΑΜΟΥ
Ορος επιβίωσης ο συνεταιρισμός

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκ μέρους της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Το ψήφισμα της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) με το οποίο καταγγέλλεται η ωμή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εσωτερική νομοθεσία της χώρας αξιώνοντας την κατάργηση της αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, Ν. Μωραΐτης και Σπ. Χαλβατζής, υπό μορφή Αναφοράς προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναφέρουμε, ότι οι 3.500 αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου, παραγωγοί του κρασιού Ονομασίας Προέλευσης «Μοσχάτο Σάμου» βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι υποχρεωμένοι να είναι μέλη στον τοπικό συνεταιρισμό οινοπαραγωγών και να παραδίδουν το σύνολο της ετήσιας παραγωγής μούστου στο συνεταιρισμό. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύεται τόσο η τοπική παραγωγή ενός ιδιαίτερα εμπορικού κρασιού με τεράστια εξαγωγική δυναμική όσο και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, όπως επίσης και το εισόδημα των μικρών στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραγωγών.

Οπως είναι φανερό, το ισχύον νομικό καθεστώς εμποδίζει την είσοδο στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος ντόπιους και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες του οίνου, οι οποίοι φυσικά δεν κάθονται με «σταυρωμένα τα χέρια». Ετσι, ένας από αυτούς έχει αποστείλει ήδη προ τετραετίας επιστολή «διαμαρτυρίας» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η αίτηση παραγωγής «Μοσχάτου Σάμου» που κατέθεσε προς τις ελληνικές αρχές απορρίφθηκε εξαιτίας της ισχύος της «αναγκαστικότητας» του συνεταιρισμού στο συγκεκριμένο προϊόν.

Η Επιτροπή από το 2011 έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση για κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας, με το σκεπτικό ότι η υποχρέωση συμμετοχής στο συνεταιρισμό έρχεται σε αντίθεση γενικά με τις αρχές της «ελεύθερης αγοράς» αλλά και ειδικότερα με το νομικό καθεστώς που ρυθμίζει την παραγωγή οίνου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα, με νέα επιστολή που απέστειλε στις 20 Ιούνη αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει την εθνική της νομοθεσία, επιτρέποντας την ελεύθερη πρόσβαση στην παραγωγή του προϊόντος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα παραπέμψει τη χώρα μας στα δικαστικά όργανα της ΕΕ.

Η ΕΟΣΣ με την ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται και καταγγέλλει «την προκλητική παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει το νόμο περί αναγκαστικού συνεταιρισμού και να παραδώσει το Σαμιώτικο κρασί σε λίγους ιδιώτες οινοβιομήχανους, καταδικάζοντας σε αφανισμό 3.500 παραγωγούς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ