Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Tην παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς που έκανε στη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ» αποφάσισε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μυστική ψηφοφορία.

Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπεται είναι:

Νόθευση εγγράφου (166 υπέρ, 34 κατά, 67 παρών), απιστία σχετικά με την υπηρεσία (206 υπέρ, 42 κατά, 18 παρών), παράβαση καθήκοντος (220 υπέρ, 35 κατά, 11 παρών).

Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές, τα έγκυρα ήταν 269, ενώ βρέθηκαν και εννιά άκυρα και πέντε λευκά.

Το ΚΚΕ ψήφισε την παραπομπή του πρώην υπουργού αναπτύσσοντας ένα σκεπτικό που δεν άφηνε αυταπάτες ότι στον καπιταλισμό μπορούν να εκλείψουν τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής. Οι βουλευτές του επίσης υπογράμμισαν ότι από την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» αναδεικνύεται ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι και καρπώνονται οι καπιταλιστές, όπως και η νόμιμη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου, που αποτελεί λειτουργία του ίδιου καπιταλιστικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την οριστική παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, πενταμελές δικαστικό συμβούλιο που θα κληρωθεί από τη Βουλή και θα αποτελείται από ανώτατους δικαστές θα αποφανθεί εάν υπάρχει ή όχι ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων.

Μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε κάθε ποινική ευθύνη για τους χειρισμούς που έκανε με τη «λίστα Λαγκάρντ» και έκανε λόγο για προσχηματική διαδικασία, προειλημμένες αποφάσεις και προκατασκευασμένο πόρισμα. Επιτέθηκε, μεταξύ άλλων, και κατά του Ευ. Βενιζέλου λέγοντας ότι παραπέμπεται ο ίδιος ενώ ο Ευ. Βενιζέλος που είχε στην κατοχή του τη λίστα αρκετό καιρό και δεν έκανε τίποτα «προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ