Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στέγνωσαν από υλικά τα εργαστήρια

Δυο χρόνια χωρίς διαγωνισμούς στον ΕΟΠΥΥ, που υπογράφει απλόχερα συμβάσεις με ιδιωτικά κέντρα στα οποία εξωθούνται οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας από την τσέπη τους

Ούτε ένας διαγωνισμός για υλικά λειτουργίας των εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ δεν έγινε στα δυο χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ενώ αντίθετα υπογράφτηκαν απλόχερα συμβάσεις με ιδιωτικά κέντρα στα οποία οι ασφαλισμένοι πληρώνουν χαράτσι, τουλάχιστον, 15% για τις εξετάσεις που δεν μπορούν να κάνουν στα εργαστήρια που δεν λειτουργούν.

Η παραπάνω καταγγελία περιλαμβάνεται στο υπόμνημα που κατέθεσε χτες στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων στον Οργανισμό στη διάρκεια παράστασής της. «Δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ -αναφέρεται στο υπόμνημα- κανένας διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε όσον αφορά στην προμήθεια υλικών για τη λειτουργία των εργαστηρίων (Μικροβιολογικών - Ακτινολογικών - Οδοντοτεχνικών), για αντιδραστήρια και αναλώσιμο υλικό. Αντίθετα, υπεγράφησαν απλόχερα συμβάσεις με ιδιώτες, οι οποίες, αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα, δημιούργησαν μεγάλη οικονομική αιμορραγία».

Με το υπόμνημα καταγγέλλονται, ακόμα, τα εξής:

  • Η έλλειψη σε υγειονομικό , ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, επιτείνει τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο η Κεντρική υπηρεσία όσο και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
  • Η ανεπάρκεια του μηχανογραφικού συστήματος, η μη ύπαρξη Οργανισμού, το μη οργανωμένο Τμήμα Προμηθειών, έχουν ως αποτέλεσμα η οποιαδήποτε προμήθεια να είναι χρονοβόρα και πολλές Μονάδες να ξεμένουν από απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία τους.
  • Η κατάργηση του 184 δυσχέρανε την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες δομές.
  • Λόγω έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα πληροφορικής των εργαστηρίων (LIS) που παρακολουθεί τις εξετάσεις του αρρώστου απ' την αρχή ως το τέλος. Ενα έργο για 26 Μονάδες, λειτουργεί μόνο σε 6.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ