Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κοινό μέτωπο ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής

Πανεξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων προγραμματίζει η Γραμματεία και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να δώσουν μαζί τη μάχη

Στην οργάνωση πανεξόρμησης-ενημέρωσης όλων των εργαζομένων τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με το οποίο επιχειρεί την κατάργηση της αργίας της Κυριακής - ικανοποιώντας πάγια αξίωση των μονοπωλίων - καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων της χώρας η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Καλεί τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές να οργανώσουν περιοδείες, εξορμήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουν από κοινού με τους εργαζόμενους τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Στους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, τους αυτοαπασχολούμενους, μετά τον ορυμαγδό των νέων μέτρων που τους ρημάζει κυριολεκτικά τη ζωή, κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα καταργώντας την κυριακάτικη αργία.

Με προκλητικό τρόπο η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει πίσω ό,τι δεν πρόλαβε να αφήσει όρθιο η προηγούμενη επέλαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Λένε ψέματα αράδα

Τις αμέσως επόμενες μέρες το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για να δικαιολογήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, αναμασούν τα ίδια και παλιά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, δηλαδή:

1. Η λειτουργία των καταστημάτων, λένε, πρέπει να είναι όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πείρα από τις χώρες που λειτούργησαν μαγαζιά τις Κυριακές αποδεικνύει ότι μαγαζιά έκλεισαν, απολύσεις έγιναν, πετάχτηκαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι.

2. Λένε ότι από τη συνεχή λειτουργία των καταστημάτων εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Δε λένε την αλήθεια, αυτό που λείπει σήμερα από τους εργαζομένους - καταναλωτές δεν είναι οι περισσότερες ώρες ανοιχτά τα μαγαζιά, αλλά ότι ο μισθός τους είναι άθλιος μετά τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις και δεν φθάνει ούτε για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες.

3. Θέλουν εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους δούλους των πολυεθνικών γι' αυτό θέλουν να "ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων", να τα παραδώσουν δηλαδή σε μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες με εργαζόμενους χωρίς ωράρια, Συλλογικές Συμβάσεις και αυτοαπασχολούμενους χωρίς μαγαζιά.

4. Λέει ψέματα η τρικομματική κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά ορισμένες Κυριακές. Αυτό είναι το "τυρί στη φάκα".

Βασικός της στόχος είναι να καταργήσουν την αργία της Κυριακής, λύνοντας για άλλη μια φορά τα χέρια της εργοδοσίας όχι για 2 ή για 6 Κυριακές αλλά για όλες τις Κυριακές του χρόνου.

5. Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

6. Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σαρώνουν στην κυριολεξία τα δικαιώματα ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

Οι υπεύθυνοι της καταστροφικής πορείας

Εχουν μεγάλες ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, γιατί αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών επιλογών και νόμων που ψήφισαν είναι τα σημερινά ωράρια.

Εχει μεγάλες ευθύνες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει τα απελευθερωμένα ωράρια και την απελευθερωμένη εργασιακή σχέση.

Στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους με την εργοδοσία, την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997, αυτήν υπερασπίζονται έως και σήμερα.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να σκεφτεί. Τώρα υπάρχει πείρα από την εφαρμογή της πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, τώρα ξέρουμε ότι όταν η κυβέρνηση λέει για "ανάπτυξη", ότι θα δούμε "φως στο τούνελ", εννοεί ότι θα γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Να κάνουν στην μπάντα πλειοψηφίες όπως αυτή στην ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους του κλάδου, αποτελούν τμήμα του εργοδοτικού μηχανισμού και έχουν διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση.

Ευθύνεται για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρέθηκαν ανέτοιμοι οργανωτικά και ιδεολογικά αφοπλισμένοι στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της τρόικας.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων η μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή να είναι μέρα πανεξόρμησης - ενημέρωσης όλων των εργαζομένων.

Καλούμε τα Συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Σωματειακές Επιτροπές να οργανώσουν περιοδείες, εξορμήσεις, να συζητήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και να αποφασίσουν ότι δε θα ανεχθούν αυτή την απόφαση, θα απαντήσουν αγωνιστικά, θα αντισταθούν.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας.

Οι διεκδικήσεις

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:

  • Οχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
  • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ