Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Στο έλεος της ανεργίας, της φτώχειας και των χρεών σε τράπεζες και εφορία
Μια βόλτα σε δρόμους όπου το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο, το ένα ενοικιαστήριο το άλλο, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στους Αγ. Αναργύρους, στα Λιόσια, κ.α. είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει κανείς τα παραπάνω. Οι αυτοαπασχολούμενοι κατεβάζουν ρολά, είναι χρεωμένοι σε τράπεζες και εφορία. Τα μαγαζιά που ξενοικιάζονται δεν ξανανοικιάζονται για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, στο κέντρο του Περιστερίου που έχει ανοιχτά μαγαζιά στην ουσία δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά τμήματα κάποιων ομίλων.
Στη Δυτική Αττική, τα λουκέτα, η αδυναμία των αυτοαπασχολούμενων όχι μόνο να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά και να επιβιώσουν, είναι πιο έντονα και ορατά. «Εδώ μένουν φτωχές λαϊκές οικογένειες, η ανεργία έχει χτυπήσει σε μεγαλύτερα ποσοστά από άλλες περιοχές, τα εισοδήματα είναι πιο χαμηλά. Η κρίση στην περιοχή είχε αρχίσει να χτυπάει νωρίτερα», λέει χαρακτηριστικά ο Χρ. Μαργανέλης, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου και «πρώην» αυτοαπασχολούμενος. Στο Περιστέρι σε σχέση με άλλες περιοχές, σημειώνει, η διαφορά που υπάρχει είναι ότι υπήρχαν πολλές επιχειρήσεις, που δεν ήταν μόνο λιανεμπορικές και υπηρεσίες αλλά και μεταποιητικές, όπως, για παράδειγμα, πολλά τυπογραφεία, μικρά αλουμινάδικα, σιδηρουργεία, επιχειρήσεις στο δέρμα, στο ρούχο (π.χ., Μπουρνάζι).
Λίγο πριν την οδό Ερυθραίας στη στάση του μετρό |
Η εικόνα στην περιοχή του Μπουρναζίου, που ήταν βιοτεχνική περιοχή, είναι χαρακτηριστική, λέει ο Χρ. Μαργανέλης. Επιχειρήσεις μεταποίησης δέρματος, ξύλου, ρούχου, βιβλιοδεσία, κ.λπ., έκλεισαν, «είναι ρημαδιό». Πρόκειται για χαρακτηριστικό στοιχείο της γενικής τάσης μονοπώλησης και συγκεντροποίησης όπου πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν (οι μικρές κυρίως) και άλλες μεταφέρθηκαν (οι μεγάλες) και γίνεται ακόμα πιο έντονο με την κρίση και την πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων. Αλλο χαρακτηριστικό και ζωντανό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των κατασκευών και της οικοδομής. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι στην περιοχή ζούσαν από την οικοδομή και τα συναφή επαγγέλματα και σήμερα έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, περιορίζονται και κλείνουν.
Τα λουκέτα στην οδό Ερυθραίας συνεχίζονται... |
Και προσθέτει: «Τα προμηνύματα ήταν ορατά πριν από το 2008 σε κλάδους. Π.χ., εγώ ήμουν στις γραφικές τέχνες, ήταν από τους πρώτους κλάδους (άνθηση) που χτυπήθηκαν, γιατί η τοπική έντυπη διαφήμιση ήταν από τα πρώτα που κόπηκαν. Ωστόσο δεν εξαφανίστηκε η παραγωγή αλλά συγκεντρώθηκε. Για παράδειγμα, μεγάλα πολυκαταστήματα ανοίγουν στην περιοχή και αυξάνονται. Αυτή η εξέλιξη, που ενισχύεται από την πολιτική που ακολουθείται, πιέζει και τελικά στραγγαλίζει τους μικρούς ΕΒΕ.
Αλλο παράδειγμα: Πολυκαταστήματα τύπου ΙΚΕΑ έχουν εξαφανίσει έναν κλάδο που είχε παράδοση εδώ και στις γύρω περιοχές, την κατεργασία ξύλου. Αυτό βεβαίως δεν οφείλεται μόνο στην κρίση - που κάνει ακόμα πιο ασφυκτικό το περιβάλλον - αλλά σε μια σταθερή πολιτική που επιτείνει τη μονοπώληση και πιέζει συνεχώς τους ΕΒΕ».