Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Αύξηση μηδέν, μείωση εισοδήματος

Μηδενικές αυξήσεις και μείωση κατά 78% του επιδόματος των άγονων γραμμών προβλέπει η συμφωνία που «έκλεισαν» χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, στη διάρκεια της τρίτης διαπραγματευτικής συνάντησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας για το 2013. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ με τη συμφωνία αυτή υπέκυψε στις αξιώσεις των εφοπλιστών, οι οποίοι μάλιστα στη διάρκεια της συνάντησης απείλησαν ότι αν δεν υπάρξει «συναίνεση» θα επιβάλουν ατομικές συμβάσεις! Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία αποχώρησαν από τη διαπραγματευτική συνάντηση.

Με τη συμφωνία αυτή οι ναυτεργάτες θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά, αφού μόνο ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) έχει αυξηθεί για τους ναυτεργάτες κατακόρυφα και από 3% και 6% που ήταν για κατώτερα πληρώματα και αξιωματικούς αντίστοιχα, εκτινάχθηκε στο 14% και 19%! Χώρια τα άλλα χαράτσια και επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Επιπλέον η πλειοψηφία της διοίκησης, «άφησε έξω» από το διεκδικητικό της πλαίσιο την απλήρωτη εργασία και τη «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία που επικρατεί στα καράβια, την εκτεταμένη ανεργία, την υπονόμευση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, την κατεδάφιση των συντάξεων των ναυτεργατών.

Σε δελτίο Τύπου των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων αναφέρεται ότι η χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση και το αποτέλεσμά της «είναι μία επανάληψη» της υπονομευτικής τακτικής των «ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Επισημαίνουν ακόμα ότι οι ναυτεργάτες πρέπει να συνεχίσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και εφαρμογή των ΣΣΕ γιατί η παρέμβαση που έγινε προχτές από τον πρωθυπουργό, όπου με εντολή του ο εισαγγελέας και ο κεντρικός λιμενάρχης απείλησαν με αυτόφωρο τα πληρώματα που διεκδικούσαν τα ίδια τους τα δεδουλευμένα, δείχνει ότι «θέλουν να μην ισχύει τίποτα». Ενώ καταδικάζουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ», η οποία «αρνήθηκε - όπως σημειώνουν - να προβάλλει σαν όρο και προϋπόθεση για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στη συνέχεια την εφαρμογή της, την καταγγελία του αίσχους της πρωθυπουργικής παρέμβασης της τρικομματικής κυβέρνησης».

«Εκθετη - συνεχίζουν τα σωματεία - για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΠΝΟ, που προβάλλοντας τη θεωρία των ισότιμα κοινωνικά εταίρων, αποδέχθηκε τις κυβερνητικές εντολές και τις εφοπλιστικές επιδιώξεις». Καλούν τους ναυτεργάτες μαζί με τους άλλους εργαζόμενους «να ενισχύσουν τα αγωνιστικά μπλοκ ενάντια σε αυτήν την άθλια βάρβαρη πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σφυρηλατώντας την ενότητα της τάξης μέσα από αγώνες να αναπτύξουμε την ταξική πάλη οικοδομώντας κοινωνικές συμμαχίες προς όφελος του εργαζόμενου λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ