Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι εκτελέστηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε ενέδρα ενόπλων που είχαν στήσει ψεύτικο στρατιωτικό σημείο ελέγχου στην επαρχία Ανμπάρ, στα βορειοδυτικά του Ιράκ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί η ταυτότητα των θυμάτων, δηλαδή αν ήταν μόνο πολίτες ή αν επέβαιναν στο λεωφορείο και στρατιώτες.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- «Ετοιμος» να ακούσει κάθε πρωτοβουλία, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου, σε συζήτηση για την αναβίωση του αραβικού σχεδίου ειρήνευσης του 2002 - που βασίζεται στη λογική ανταλλαγής γης για την ειρήνη - ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αποφεύγοντας, όμως, να τοποθετηθεί στα δύο βασικά σημεία που θέτουν οι Παλαιστίνιοι: Στο «πάγωμα» του εποικισμού και στην έναρξη συζήτησης στη βάση των συνόρων του 1967. Τη νέα αυτή εκδοχή έχει χαιρετίσει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που θα επιστρέψει στην περιοχή ίσως και την επόμενη βδομάδα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την αποστολή ομάδας ειδικών που θα εκτιμήσουν αν πραγματικά η νότια Λιβύη μετατρέπεται σε «προπύργιο» ισλαμιστών ενόπλων που βρίσκουν στην ερημική περιοχή καταφύγιο, προερχόμενοι κυρίως από το Μάλι, θα εξετάσει το ΝΑΤΟ, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η κατάσταση στη Λιβύη δείχνει ότι μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, με τη δράση ένοπλων ομάδων και το λαό να «πληρώνει το μάρμαρο».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 45χρονος εργαζόμενος στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Φρανς Τελεκόμ» βρέθηκε απαγχονισμένος σε χώρο δουλειάς χτες στην πόλη Ρουμπέ στη βόρεια περιοχή του Πα ντε Καλέ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε αφήσει σημείωμα όπου ανέφερε ορισμένους προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του αυτή. Εντούτοις, λόγω του ιστορικού της εταιρείας σε αυτοκτονίες εργαζομένων εξαιτίας των άθλιων εργασιακών συνθηκών, το συμβάν διερευνάται.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του πρωθυπουργού του Πακιστάν ο Ναουάζ Σαρίφ, που συγκέντρωσε την πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές. Στην πρώτη του ομιλία ζήτησε τον τερματισμό των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που χρησιμοποιούν επανειλημμένα οι κυβερνήσεις του Πακιστάν, για προπαγανδιστικούς λόγους, την ίδια στιγμή που συνεργάζονται άμεσα με τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η κυβέρνηση της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ έδωσε χτες εντολή για επέμβαση του στρατού προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση των ινδιάνων Τερένα για την αρπαγή της πατρογονικής τους γης από τσιφλικάδες στην κεντροδυτική περιοχή Μάτο Γκρόσο ντου Σολ.

ΣΟΦΙΑ.-- Εκτός κινδύνου και με εγκαύματα στο 30% του σώματός του νοσηλεύεται ένας 31χρονος Βούλγαρος που αυτοπυρπολήθηκε χτες στη νότια βουλγαρική πόλη Ντιμιτρόβγκραντ. Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν αυτοπυρποληθεί 7 άνθρωποι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια και έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε, χτες, στη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί νέα επίσημη επίσκεψη, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ιβιτσα Ντάτσιτς, «κάθε προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα του ως όρος για την ένταξή της στην ΕΕ η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ρατσιστικά αίτια φαίνεται πως βρίσκονται πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στο ισλαμικό κέντρο Σομαλών «Αλ Ράχμα» στο βόρειο Λονδίνο καθώς σε παρακείμενο κτίριο είχαν γραφεί με σπρέι τα αρχικά της ακροδεξιάς «Αγγλικής Λίγκας Αμυνας», EDL...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η έως τώρα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, θα αντικαταστήσει από τον ερχόμενο μήνα τον Τομ Ντόνιλον στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας στο Λευκό Οίκο. Τη θέση της Ράις αναμένεται να καταλάβει η Σαμάνθα Πάουερ, νυν αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν χτες το απόγευμα ελαφρά όταν κατέρρευσε, από άγνωστη αιτία, τετραώροφο κτίριο στην κεντρική Φιλαδέλφεια, που βρισκόταν κοντά στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τουλάχιστον 10 ατόμων κατέβαλλαν, από την πρώτη ώρα, σωστικά συνεργεία πυροσβεστών.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Συγκρούσεις ανάμεσα στο μαλινέζικο στρατό και αυτονομιστές ένοπλους της οργάνωσης MNLA των Τουαρέγκ στη βόρεια πόλη Κιντάλ σημειώθηκαν χτες για πρώτη φορά από την έναρξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι, στις 11 Γενάρη φέτος.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- H γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία «Τοτάλ» σε συνεργασία με την αμερικανική «Exxon Mobil» και την κουβεϊτιανή «Kufpec» δημιούργησαν κονσόρτσιουμ για την έναρξη ερευνών γεώτρησης για πετρέλαιο στην ανατολική πολιτεία Τζόνγλεϊ του Νοτίου Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ