Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Διεύρυνση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς

Τριήμερη επίσκεψη στο Μεξικό ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Ενρίκε Πένα Νιέτο. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως οι διμερείς σχέσεις θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα σε «στρατηγική συνεργασία» και συμφώνησαν στη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων και στην ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης ορυκτών, της εκπαίδευσης και των υποδομών. Το 2012 οι μεξικανικές εξαγωγές στην Κίνα μόλις που έφθασαν τα 5,7 δισ. δολάρια, ενώ το ίδιο διάστημα οι κινεζικές εξαγωγές στο Μεξικό ξεπέρασαν τα 57 δισ. δολάρια.

Σε μία ξεκάθαρη διαφοροποίηση της στάσης της σημερινής ηγεσίας του Μεξικού από την κυβέρνηση του προηγούμενου Προέδρου, Φελίπε Καλδερόν, που υποστήριζε μεταξύ άλλων αυτονομιστικά κινήματα στο Θιβέτ και είχε υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους τον Δαλάι Λάμα, ανακοινώθηκε χτες και επίσημα από τη μεξικανική κυβέρνηση η υποστήριξη της πολιτικής της «μίας Κίνας», με τη σημείωση πως η Ταϊβάν και το Θιβέτ «αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της κινεζικής επικράτειας».

Επόμενος σταθμός της αμερικανικής περιοδείας του Κινέζου Προέδρου θα είναι οι ΗΠΑ, στις οποίες θα φθάσει αύριο, Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ