Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυναμικό ξέσπασμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Πληροφορίες αναφέρουν έναν επιβεβαιωμένο νεκρό, εκφράζονται φόβοι για 3 ακόμα, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και συλληφθέντες στις μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Από μεγάλη κινητοποίηση του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη
Από μεγάλη κινητοποίηση του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._

Μορφή γενικευμένης αντίδρασης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με άγρια αστυνομική καταστολή, πήραν από την Παρασκευή οι λαϊκές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τα σχέδια του Δήμου Κωνσταντινούπολης να προχωρήσει σε «ανάπλαση» της πλατείας Ταξίμ, καταστρέφοντας το πάρκο Γκεζί, για να χτίσει στη θέση του εμπορικό κέντρο και οθωμανικό μνημείο, ενώ σχεδιάζεται η κατεδάφιση του πολιτιστικού κέντρου «Κεμάλ Ατατούρκ», επίσης στην Ταξίμ, για την ανέγερση όπερας. Διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει στο Πάρκο Γκεζί, από την περασμένη Δευτέρα, όταν την Παρασκευή στις 5 π.μ. δέχτηκαν βίαιη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις για να αποχωρήσουν, ανάβοντας τη σπίθα που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία με μαζικές διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει ένα «μωσαϊκό» δυνάμεων είναι έκφραση αντίδρασης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν που προωθεί την ανάπτυξη για το κεφάλαιο, που βαθαίνει τις ταξικές ανισότητες στην Τουρκία και συνοδεύεται από μισθούς πείνας, εξαθλίωση για τα λαϊκά στρώματα και ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή η πολιτική, που προωθείται και με το «μανδύα» της θρησκείας και τον αυταρχισμό, πάει χέρι - χέρι με τη συμμετοχή της Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην ευρύτερη περιοχή και την άμεση εμπλοκή της στην επέμβαση στη Συρία, με την ανοιχτή στήριξη των αντικαθεστωτικών μισθοφόρων.

Βάρβαρη καταστολή

Τα γραφεία του ΚΚ Τουρκίας στην Αγκυρα έγιναν στόχος της αστυνομικής καταστολής
Τα γραφεία του ΚΚ Τουρκίας στην Αγκυρα έγιναν στόχος της αστυνομικής καταστολής
Ολο το Σαββατοκύριακο, όσο και χτες, εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των 67 τουρκικών πόλεων, στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα, στη Σμύρνη, στα Αδανα, στην Τραπεζούντα, στο Γκαζίαντεπ και δεκάδες άλλες πόλεις, απαιτώντας παραίτηση της κυβέρνησης, παραμένοντας ανυποχώρητοι απέναντι στην αστυνομική βία. Οι δυνάμεις καταστολής - αστυνομία, στρατός και πολιτοφυλακή - επιτέθηκαν με εξαιρετική αγριότητα στους διαδηλωτές, με χημικά, πλαστικές σφαίρες, κανόνια νερού, σε κάποιες περιπτώσεις αληθινά πυρά, ενώ σε βίντεο δείχνουν να υπάρχουν σε περιπολικά ακόμα και αυτόματα όπλα, με τους συγκεντρωμένους να καταγγέλλουν απρόκλητη βία.

Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του μέχρι στιγμής, μετά από χτύπημα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή, από ταξί, όταν ο οδηγός οδήγησε το όχημα προς τους διαδηλωτές. Ο θάνατος του Μεχμέτ Αϊβαλίτας ανακοινώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας, που αναφέρει ότι «την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές». Πληροφορίες κάνουν λόγο και για τουλάχιστον 3 νεκρούς ακόμα, ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται.

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίου Τομέα (KESK) χτες ανακοίνωσε 48ωρη απεργία.

Τις λαϊκές κινητοποιήσεις επιχειρούν επίσης να αξιοποιήσουν και αστικές δυνάμεις όπως το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα, καθώς και δυνάμεις που σχετίζονται με τον παραγκωνισμένο στρατό, που στην Τουρκία έχει και οικονομική εξουσία. Ωστόσο, το καθοριστικό είναι η λαϊκή οργή πέρα από το να βάλει στο στόχαστρό της μια κυβέρνηση πρέπει να στρέψει τα πυρά της στο κεφάλαιο που εκμεταλλεύεται τα λαϊκά στρώματα και τη νέα γενιά.

Κάλεσμα ανυποχώρητης πάλης από το ΚΚ Τουρκίας

Επίθεση δέχτηκαν το βράδυ της Κυριακής και τα γραφεία του ΚΚ Τουρκίας στην Αγκυρα, καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ», μέσα στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο πολλοί τραυματίες. Το ΚΚ Τουρκίας, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, καλεί το λαό ακόμα πιο μαζικά να βγει στον δρόμο, να οργανωθεί και να μην κάνει πίσω στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις ως ξέσπασμα της λαϊκής οργής για τα 11 χρόνια διακυβέρνησης του ΑΚΡ του κόμματος του Ερντογάν, που πρέπει να προχωρήσει και παραπέρα. Από την Παρασκευή, περισσότεροι από 1.700 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ οι τραυματίες είναι αρκετές εκατοντάδες, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη του ΚΚ Τουρκίας. Παράλληλα με την αστυνομική βία, η κυβέρνηση, προκειμένου να υποβαθμίσει τις διαδηλώσεις, αλλά και να εμποδίσει την ενημέρωση του λαού για τα γεγονότα, απαίτησε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να «ρίξουν» το σήμα τους στην πλατεία Ταξίμ, την Κυριακή, ενώ έντονη είναι η λογοκρισία και στα τουρκικά ΜΜΕ, που δε μεταδίδουν - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - ζωντανές εικόνες από τις διαδηλώσεις, με τα ρεπορτάζ να αναφέρονται κυρίως στις υλικές ζημιές και τους «δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς»...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Ερντογάν, ο οποίος χτες αναχώρησε για το Μαρόκο, χαρακτήρισε αυτούς που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις «ακραία στοιχεία» και έκανε λόγο για οργάνωση των διαδηλώσεων από το «εσωτερικό και το εξωτερικό», κατηγορώντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) για την υποκίνησή τους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που «αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ, άφησε να εννοηθεί προσπάθεια πραξικοπήματος, λέγοντας ότι «η εποχή των λύσεων μέσω παράνομων τρόπων έχει τελειώσει».

Πιο διαλλακτικός επιχείρησε να φανεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος είπε ότι «δημοκρατία δεν είναι μόνο εκλογές» και δήλωσε ότι το μήνυμα ελήφθη, χαρακτηρίζοντας τις ειρηνικές διαδηλώσεις, δικαίωμα.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση», ζητώντας «ηρεμία», ενώ η ΕΕ σε μία υποκριτική ανακοίνωση, της Υπατης Εκπροσώπου της Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Αστον, κάνει λόγο για δυσανάλογη αστυνομική βία και καλεί σε διάλογο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ