Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΜΕΒΓΑΛ»
Αποστέλλει απολύσεις στα σπίτια των απεργών

Τη Δευτέρα, 3 Ιούνη, η σύσκεψη των σωματείων του κλάδου για τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων

Με ένταση της επιθετικότητας απαντά η εργοδοσία της ΜΕΒΓΑΛ απέναντι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για αποπληρωμή των δεδουλευμένων, με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του ομίλου και χωρίς καμιά μείωση μισθών. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία του ομίλου, από χτες το πρωί ξεκίνησε την επίδοση απολύσεων στα σπίτια των απεργών στο υποκατάστημα της Αθήνας. Μέχρι και το μεσημέρι περίπου 60 εξώδικα απολύσεων είχαν φτάσει στους απεργούς.

Με αυτόν τον τρόπο, η εργοδοσία βάζει μπροστά το σχέδιό της για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Αθήνας, ως πρώτο μέτρο για την αναδιάρθρωση της δραστηριότητας διακίνησης του ομίλου. Η εργοδοσία, στοχεύει - σύμφωνα με όσα τονίζουν οι συνδικαλιστές - στη σταδιακή κατάργηση των υποκαταστημάτων διακίνησης σε όλη τη χώρα και την παράδοση της διακίνησης σε εταιρείες logistics. Κατ' αυτόν τον τρόπο αναμένεται να προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις οδηγών, αλλά και εργαζομένων στις αποθήκες και στα γραφεία.

Η δραστηριότητα αυτή της εταιρείας αναδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ποιος κλείνει τα εργοστάσια. Η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ, προκειμένου να έχει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, αλλά και προκειμένου να «σταθεί» στον αδυσώπητο μονοπωλιακό ανταγωνισμό κλείνει υποκαταστήματα και απολύει εργάτες. Καθόλου τυχαία, όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με την εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογηθεί το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Αθήνας, παρουσιάστηκαν μια σειρά από οικονομοτεχνικά στοιχεία. Ετσι, στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση, οι εργάτες επισήμαναν ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναδεικνύουν ότι «προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες, διότι έτσι επιτάσσει η κερδοφορία τους».

Την ίδια στιγμή, οι εργάτες, συνεχίζουν την απεργία τους. Σήμερα, στην 37η απεργίας στο υποκατάστημα της Αθήνας, η απεργιακή φρουρά βρέθηκε, όπως κάθε μέρα, στο πόστο της. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και εντείνεται η αλληλεγγύη. Χτες, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με τα Σωματεία Εργαζομένων των δήμων Ηλιούπολης, Π. Φαλήρου, Αγ. Αναργύρων, Κερατσινίου, Ελευσίνας και Περάματος καθώς και η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ δήμου Νίκαιας, πήγαν στο χώρο και εξέφρασαν την έμπρακτη συμπαράστασή του στους απεργούς. Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη σωματείων του κλάδου

Η επιθετικότητα της εργοδοσίας στη ΜΕΒΓΑΛ κάθε άλλο παρά μεμονωμένο γεγονός είναι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι του κλάδου ρίχνονται στη μάχη για την υπογραφή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής συγκαλούν νέα σύσκεψη όλων των σωματείων του κλάδου της Αττικής, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή Συμβάσεων.

Ηδη, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) είχαν συνάντηση με τον ΣΕΒ στις 30 Απρίλη για την υπογραφή των κλαδικών ΣΣΕ (εμφιαλωμένα, γάλα, τυροκομικά, τρόφιμα). Oι δύο Ομοσπονδίες καλούν να γίνουν άμεσα «Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου να παρθούν, μέσα από μαζικές διαδικασίες, αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα, για πολύμορφες κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα και αν χρειαστεί όλο το καλοκαίρι. Κανένας και καμία, κανένα εργοστάσιο, κανένα συνδικάτο μόνο του. Ολοι και όλες να δώσουμε τη μεγάλη μάχη με τις 2 Ομοσπονδίες, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μέχρι την υπογραφή των ΣΣΕ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org