Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά «χαλάρωση» για το λαό

Την Τετάρτη, η Κομισιόν δημοσιοποίησε τις συστάσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του ελέγχου για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε εφτά χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Σλοβενία, Ολλανδία, Πολωνία και Βέλγιο), η Κομισιόν έδωσε παράταση από ένα έως δυο χρόνια για να μειώσουν το έλλειμμα κάτω από 3%, όπως προβλέπουν οι συνθήκες της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η (αναμενόμενη) απόφαση της Κομισιόν, αναζωπύρωσε την προπαγάνδα ότι η ΕΕ χαλαρώνει τη δημοσιονομική της πολιτική, για χάρη της ανάπτυξης. Ορισμένοι μάλιστα μίλησαν για «τέλος της λιτότητας στην ΕΕ», για να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό ότι στο εξής θα ζήσει καλύτερα.

Οι αποφάσεις που παίρνουν, καμιά σχέση δεν έχει με χαλάρωση της επίθεσης διαρκείας που εξαπολύουν στο λαό. Οι αποφάσεις της Κομισιόν είναι συνέπεια της βαθιάς κρίσης που σαρώνει την Ευρωζώνη και ρίχνει έξω τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών στο σκέλος των εσόδων που προσδοκούν, για να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Με άλλα λόγια, τα κράτη μέλη που ζορίζονται να πιάσουν τους στόχους για το έλλειμμα, δεν θα τους έπιαναν ούτως ή άλλως. Τώρα, η Κομισιόν τους λέει ότι έχουν ένα ή δυο επιπλέον χρόνια για να το κάνουν, αλλά αυτό προϋποθέτει να μη χαλαρώσει στο ελάχιστο η επίθεση που διευθύνουν οι αστικές κυβερνήσεις σε βάρος του λαού. Διότι οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις εφαρμόζονται τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις κλπ, ενώ η δημοσιονομική χαλάρωση δε σημαίνει καθόλου χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

Από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωφελημένα θα βγουν τα μονοπώλια. Για λογαριασμό τους, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο στην κάλυψη των στόχων και εξοικονομεί χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να το διοχετεύσει σε παροχές και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, με το επιχείρημα ότι έτσι βοηθάει την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν και οι αστικές κυβερνήσεις, λένε σε όλους τους τόνους ότι η «χαλάρωση» είναι το κίνητρο για να προχωρήσουν ταχύτερα όλες οι «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, της δεύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Η διετής παράταση στο πιάσιμο των δημοσιονομικών στόχων, συνοδεύτηκε με αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των ανατροπών σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Οι αστικές κυβερνήσεις ενδεχόμενα να προωθήσουν και κάποια μέτρα - βιτρίνα, για να πείσουν ότι η «χαλάρωση» ωφελεί και το λαό, ότι τον ανακουφίζει. Είναι παγίδα. Μιλάνε για ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και κρύβουν ότι αυτές θα είναι ελάχιστες μπροστά στην τεράστια ανεργία και ότι θα είναι κακοπληρωμένες, με συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Η κατάσταση δεν αντιστρέφεται με την άλλη διαχείριση που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία έχει στον πυρήνα της τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Για να ευημερήσει ο λαός πρέπει να απαλλαγεί από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, από τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που βάζει η ΕΕ και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, από το χρέος που δεν είναι δικό του. Πρέπει να πάρει στα χέρια του την εξουσία, να οργανώσει την οικονομία με βάση τις δικές του ανάγκες, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ