Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Περικοπές, υπονόμευση Ταμείων και ταλαιπωρία...

ΙΚΑ Καλλιθέας χτες. Με απορία η υπερήλικη κυρία κοιτάει το βιβλιάριο της σύνταξης που... όλο και μειώνεται
ΙΚΑ Καλλιθέας χτες. Με απορία η υπερήλικη κυρία κοιτάει το βιβλιάριο της σύνταξης που... όλο και μειώνεται
Το χτύπημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, οι περικοπές στις συντάξεις, η υπονόμευση της λειτουργίας των Ταμείων και ο οικονομικός στραγγαλισμός τους, μαζί με τη δραστική μείωση του προσωπικού τους, έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στα όρια της εξαθλίωσης. Εξαθλίωση που συνοδεύεται και από απίστευτη ταλαιπωρία ηλικιωμένων και σε πολλές περιπτώσεις ανήμπορων ανθρώπων, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες με χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ, απόρροια της παραπάνω πολιτικής. Ετσι, ενώ ήδη έχουν διενεργηθεί από τα Ταμεία δύο και τρεις απογραφές, λόγω της κακής οργάνωσης, ακόμα και τώρα περίπου 90.000 συντάξεις δεν έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Το υπουργείο Εργασίας, αλλά και η διοίκηση του ΙΚΑ, αντί έγκαιρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ξαναστέλνει τους συνταξιούχους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα νέα ταλαιπωρία, χάος στη λειτουργία του Οργανισμού και αφόρητη κατάσταση και για τους εργαζόμενους που εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Την απερίγραπτη αυτή κατάσταση επιδεινώνει και η απόδοση του ΕΚΑΣ που γίνεται ταυτόχρονα με τη σύνταξη του Ιουνίου - και αυτό καθυστερημένα και όχι από την αρχή του χρόνου - και τις αλλαγές (αυξομειώσεις στις συντάξεις λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν) χωρίς από πριν ο κάθε δικαιούχους να ενημερώνεται έγκαιρα και υπεύθυνα από το Ταμείο. Πολλοί συνταξιούχοι παραπονιούνται για μειώσεις στις συντάξεις τους χωρίς να είναι σε θέση να καταλάβουν από πού προέρχονται. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες ότι το κονδύλι που εκταμίευσε το ΙΚΑ, για την ταυτόχρονη καταβολή συντάξεων και ΕΚΑΣ δεν επαρκούσε και γι' αυτό επιβλήθηκαν αυθαίρετες περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων. Ενδειξη και αυτή, ότι τα οικονομικά του Ταμείου κινούνται στο «κόκκινο» εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, της κατακόρυφης αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας, που αγγίζει το 40%, αλλά και της μεγάλης μείωσης των μισθών όσων ακόμα εργαζόμενων δουλεύουν και ασφαλίζονται.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ καταγγέλλει «την πολιτική ηγεσία και τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την προχειρότητα, αποσπασματικότητα και ανευθυνότητα με την οποία διαχειρίζονται τη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, για ακόμη μία φορά, την ταλαιπωρία των συνταξιούχων». Ταυτόχρονα καλεί «τους συνδικαλιστές του ΙΚΑ, όλης της χώρας, σε συνεργασία με τους διευθυντές να είναι μπροστάρηδες στην εξυπηρέτηση των πολιτών... και να σηκώσουν στις πλάτες τους τη λειτουργία του ΙΚΑ και της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Νέες απαλλαγές για τους εργοδότες

Μπροστά σε αυτήν την αφόρητη κατάσταση ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) αυτό που βρήκε να πει ήταν πως «η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αυτήν την κομβική περίοδο αποτελεί για την κυβέρνηση εθνική προτεραιότητα» και για να το επιβεβαιώσει ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2013 θα προβεί σε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 μονάδα, μετά το 1,1 πέρυσι με την απαλλαγή τους από τις εισφορές για την Εργατική Κατοικία και Εστία.

Μετά απ' όλα αυτά και τη σχεδιασμένη και διαχρονική υπονόμευση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν είναι περίεργο που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, προεξοφλώντας την εξαθλίωση των συνταξιούχων και την εκμηδένιση των δημόσιων συντάξεων καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ασφαλιστούν (;) σε ιδιωτικές εταιρείες και Επαγγελματικά Ταμεία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκολάπτουν τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα(2013-10-26 00:00:00.0)
Απάνθρωπο παιχνίδι με τις συντάξεις(2013-06-04 00:00:00.0)
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ για την Κοινωνική Ασφάλιση(2013-06-01 00:00:00.0)
Συναγερμός και δράση για συντάξεις και Ασφάλιση(2013-06-01 00:00:00.0)
«Εμπρός λαέ ξεσηκωμός - στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός»!(2012-07-13 00:00:00.0)
Τους γύρισε την πλάτη ο πρωθυπουργός!(2000-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ