Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Λεφτά για τη «βιτρίνα» πάντα υπάρχουν...

«Γαλαντόμο» είναι το αστικό κράτος προς το μουσείο - «μπούσουλα» της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, την ώρα που η Αρχαιολογική Υπηρεσία καταρρέει

Διαμαρτυρία εκτάκτων αρχαιολόγων έξω από το ΝΜΑ το 2010 ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας

Phasma

Διαμαρτυρία εκτάκτων αρχαιολόγων έξω από το ΝΜΑ το 2010 ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας
Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση δίνει τη «χαριστική βολή» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία με έναν οργανισμό λειτουργίας της ΓΓ Πολιτισμού (πρώην ΥΠΠΟ) που την αποδομεί, «σφραγίζοντας» έτσι δεκαετίες συνειδητής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των κρατικών δομών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, γιγαντώνει ακόμη περισσότερο το νέο Μουσείο Ακρόπολης, του «πιλότου» δηλαδή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του πολιτισμού στα μουσεία!

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» ο οργανισμός του Μουσείου Ακρόπολης, όπως πρόβλεπε ο ιδρυτικός νόμος (2008). Θυμίζουμε ότι το μουσείο ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ, αποκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, χάριν της διοικητικής και οικονομικής «αυτοτέλειας», που στην πραγματικότητα σημαίνει παράδοση στο κεφάλαιο. Εκτοτε, εκπρόσωποι της κυβέρνησης έλεγαν ότι το μουσείο «παραμένει συνδεδεμένο με το κράτος, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά όχι ασφυκτικά δεμένο σε αυτό», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το «μοντέλο» θα αποτελέσει καθεστώς για όλα τα κρατικά μουσεία, και ότι αυτό «αποτελεί δομικό κομμάτι της στρατηγικής της πολιτείας για τον πολιτισμό».

Τώρα, που, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού, η συγκυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού, εξασφαλίζει στο ΝΜΑ 5,3 εκ. ευρώ για το 2013, αλλά και τα επόμενα χρόνια μέσω του κρατικού προϋπολογισμού!

Την ώρα που «υποβαθμίζουν το ΥΠΠΟ σε απλή Γενική Γραμματεία, με μία (1) Γενική Διεύθυνση Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς όλης της χώρας και 6 Κεντρικές Διευθύνσεις», συστήνουν στο ΝΜΑ «1 Γενική Διεύθυνση, με 5 Διευθύνσεις (και ισάριθμους διευθυντές), 19 Τμήματα (με ισάριθμους τμηματάρχες) και 3 αυτοτελή Γραφεία (με ισάριθμους προϊστάμενους γραφείων), πλέον του (ήδη υπάρχοντος) 9μελούς ΔΣ του Μουσείου»!

Την ώρα που η εργασιακή ομηρία κάνει «πάρτι» στο ΥΠΠΟ επί δεκαετίες, με τους εργαζόμενους να γίνονται «λάστιχο», καταθέτοντας την ψυχή τους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, απλήρωτοι και με τον «πέλεκυ» της απόλυσης να κρέμεται συνεχώς από πάνω τους, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες και οι πραγματικές ανάγκες ακόμα μεγαλύτερες, στο ΝΜΑ συστήνονται 233 οργανικές θέσεις (εκ των οποίων 197 θέσεις μόνιμου προσωπικού)!

Μετά από όλα αυτά παραμένει επίκαιρη η εκτίμηση του ΚΚΕ (το 2009) με αφορμή τα εγκαίνια του ΝΜΑ: «Στην υπόθεση του μουσείου Ακρόπολης συγκρούονται και πάλι δύο πολιτικές: Η μία θεωρεί τον πολιτισμό χρυσοφόρο κέρας για το τουριστικό κεφάλαιο και τη βιομηχανία του θεάματος κλεισμένο σε αστραφτερά κέντρα με πανάκριβες υπηρεσίες για λίγους. Η άλλη επιδιώκει ο πολιτισμός να γίνει κτήμα των πολλών που τον διαφύλαξαν, τον ανέπτυξαν και εξακολουθούν με το μόχθο τους να τον δημιουργούν. Ο λαός έχει έναν ακόμη λόγο να συνταχθεί δραστήρια με τη δεύτερη πολιτική, στον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση όλων στα μουσεία, που πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία στο έδαφος της φιλολαϊκής ανάπτυξης του πολιτισμού, στις συνθήκες της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εμπορευματοποίησή του ...προχωράει(2009-02-10 00:00:00.0)
Κυβερνητική επίθεση στην πολιτιστική κληρονομιά(2008-10-07 00:00:00.0)
Τα «διαπιστευτήρια»(2004-08-01 00:00:00.0)
«Πόλεμος» ιδεολογημάτων(2004-04-04 00:00:00.0)
«Οχι» στην καταστροφή των αρχαιοτήτων(2004-01-29 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην καταστροφή του Μακρυγιάννη(2003-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ