Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετά την ολοκλήρωσή του και λίγους μήνες πριν τα επίσημα εγκαίνιά του, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, από ...«φάρος» του νεοελληνικού πολιτισμού - όπως έχει χαρακτηριστεί - εκλαμβάνεται ως «κτίριο που καταπίνει τα εκθέματά του»!
Η τελευταία φράση ακούστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, που κλήθηκε να εγκρίνει τη μουσειολογική μελέτη του ΝΜΑ, και είναι χαρακτηριστική της επιστημονικής - και τελικά ιδεολογικής και πολιτικής - διαπάλης πάνω στον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων, σε ένα μουσείο που η καταστροφική χωροθέτησή του πάνω σε αρχαιολογικό χώρο στην «αυλή» της Ακρόπολης είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ενώ ήδη δημοσιοποιούνται αντίθετες φωνές και για την αρχιτεκτονική του κτιρίου και την πολεοδομική του σχέση με το περιβάλλον.
Αν και η μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα, ωστόσο κατατέθηκαν σοβαρές παράμετροι, όπως το γεγονός ότι η μελέτη κατατέθηκε προς έγκριση ενώ ουσιαστικά ...έχει εφαρμοστεί, ενώ στην ομάδα εργασίας που είχε οριστεί από το ΥΠΠΟ δεν υπάρχει μουσειολόγος. Σοβαρά ερωτήματα τέθηκαν για την αντισεισμική θωράκιση των εκθεμάτων, με τις Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ να απαιτούν τουλάχιστον την αντισεισμική έδραση των Καρυάτιδων, ενώ αναδείχτηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το αν τελικά αυτό το κτίριο είναι ικανό να εκθέσει σωστά τα σπουδαία έργα που φιλοξενεί. Σε όλα αυτά, ο πρόεδρος του Οργανισμού του ΝΜΑ, καθηγητής Δ. Παντερμαλής, απάντησε ουσιαστικά με όρους «διαφορετικής επιστημονικής άποψης» και επιλογών!
Αυτό που τελικά επιβεβαιώνεται συνεχώς είναι ότι δεν είναι τα εκθέματα αυτά που «επιβάλλουν» την έκθεσή τους, αλλά το ίδιο το μουσείο, αφού πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που σταματά μόνο στο επίπεδο της διαχρονικής «πίεσης» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και, σε συνδυασμό με το νομικό του καθεστώς που υιοθετήθηκε πρόσφατα, λειτουργεί και ως «πολιορκητικός κριός» για την εμπορευματοποίηση των μουσείων. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε προβλέπονται καταστήματα και εστιατόρια στο κτίριο. Σε αυτόν τον αντιδραστικό σκοπό «υποκλίνονται» τελικά οι αρχαιότητες...