Τετάρτη 15 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια για διεθνή διάσκεψη

Από τη συνάντηση στη Μόσχα των Προέδρων Ισραήλ και Ρωσίας
Από τη συνάντηση στη Μόσχα των Προέδρων Ισραήλ και Ρωσίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με αφορμή την αμερικανο-ρωσική πρόταση πραγματοποίησης Διεθνούς Διάσκεψης για τις εξελίξεις στη Συρία με συμμετοχή τόσο της συριακής ηγεσίας όσο και των αντικαθεστωτικών. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι μέχρι να οριστεί η ημερομηνία της Διάσκεψης, θα προηγηθούν πολλοί «ενδιάμεσοι σταθμοί». Ο πρώτος είναι μία ακόμη λεγόμενη Σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» - που έχουν ταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς απροκάλυπτα - την επόμενη βδομάδα στην Ιορδανία, στην οποία θα συμμετάσχουν αραβικές χώρες και ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία. Κατά τον Φαμπιούς, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας αύριο Πέμπτη και Ρωσίας - Κίνας την Παρασκευή για το θέμα.

Περισσότερες πληροφορίες για το «πλαίσιο» της διάσκεψης και τις προτάσεις που θα συζητηθούν ζήτησε επισήμως η συριακή ηγεσία. Διά του υπουργού Πληροφοριών, η Δαμασκός δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει «αρκεί να μη θίγεται άμεσα ή έμμεσα η εθνική της κυριαρχία», ενώ επανέλαβε ότι η θέση του Προέδρου Ασαντ κρίνεται μόνο από το συριακό λαό. Η αποστροφή αυτή συνδέεται με τις δηλώσεις που έχουν γίνει, ήδη, από αραβικές χώρες (Κατάρ, Σ. Αραβία, Ιορδανία, ΗΑΕ, Κουβέιτ και Τουρκία) ότι ο Ασαντ δεν έχει καμία θέση σε μια μεταβατική λύση. Είχε προηγηθεί δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος εντούτοις εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συριακή ηγεσία θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη.

Στην αναγκαιότητα ν' αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περισσότερο τη Συρία φέρεται ν' αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, που δέχτηκε, χτες, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν είχαν γίνει γνωστές όταν γράφονταν οι γραμμές αυτές, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήθηκε και η αποστολή ρωσικών αντιαεροπορικών συστοιχιών S300 στη Συρία.

Φρικαλεότητα από αντικαθεστωτικούς

Τέλος, φρίκη έχει προκαλέσει βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει τον επικεφαλής ομάδας ένοπλων αντικαθεστωτικών στη Χομς - τον Κχάλιντ αλ Χάμαντ της Ταξιαρχίας Ομάρ αλ Φαρούκ - να αποσπά την καρδιά και το συκώτι από τη σορό στρατιώτη απειλώντας να τα φάει και εκσφενδονίζοντας ανάλογες απειλές προς όλους τους «υποστηριχτές της κυβέρνησης Ασαντ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ