Τετάρτη 15 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Νέα αποκάλυψη βασανιστηρίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις όσον αφορά στις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δεσμοφύλακες στο κολαστήριο των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο έναντι των κρατουμένων, καθώς η απεργία πείνας που πραγματοποιούν εισέρχεται στον τέταρτο μήνα και η πίεση για το κλείσιμο του κολαστηρίου αυξάνεται. Μέσο πίεσης αποτελεί και το διάβημα της Αμερικανικής Ενωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων προς τον υπουργό Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, που ζητούν τον άμεσο τερματισμό της απάνθρωπης τακτικής της υποχρεωτικής σίτισης στην οποία υποβάλλουν κρατούμενους του Γκουαντάναμο που πραγματοποιούν απεργίας πείνας, μέσω μιας μεθόδου που ισοδυναμεί με βασανιστήριο.

Αφορμή, η αποκάλυψη από το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», εγγράφου για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικές αρχές του κολαστηρίου - που ονομάζεται Standard Operating Procedure (SOP) για τους απεργούς πείνας - που χαρακτηρίζει τη διαδικασία «σκληρή και απάνθρωπη», με τους κρατούμενους να παραμένουν στο ειδικό κάθισμα φορώντας τη μάσκα.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε οι κρατούμενοι δένονται με λουριά χειροπόδαρα σε μια καρέκλα δύο φορές τη μέρα και υποβάλλονται σε υποχρεωτική σίτιση με συμπληρώματα διατροφής μέσω ενός πλαστικού σωλήνα (61 εκατοστών) που μπαίνει από τη μύτη, περνάει από το λαιμό και φτάνει στο στομάχι. Από τους 166 που παραμένουν κρατούμενοι, δίχως στους περισσότερους να έχουν αποδοθεί κατηγορίες, οι 133 πραγματοποιούν απεργία πείνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ