Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Δόλωμα» στο λαό για να υπηρετήσει το κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μ' ένα επιδέξιο τρικ, ο Γ. Σταθάκης βουλευτής και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί από τώρα να θέσει στην ημερήσια διάταξη τα κίβδηλα και εκβιαστικά διλήμματα, με τα οποία θα επιχειρήσει το κόμμα του να βάλει στο χέρι την αστική διαχείριση, υποτάσσοντας το λαό σ' αυτήν. Σε συνέντευξή του στη Real News, δηλώνει: «Οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες και τα κόμματα θα κριθούν όχι μόνο για τις γενικές τους θέσεις, αλλά και για τον τρόπο που προτείνουν να βγει η χώρα από το τέλμα της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενότητα που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Το εύρος των πολιτικών δυνάμεων είναι προφανώς ευρύτερο του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Προσπαθεί σκοπίμως να υψώσει τείχη ανάμεσα στις γενικές θέσεις μιας πολιτικής δύναμης και στη συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο απ' την κρίση, προκειμένου να συσκοτίσει το μονόδρομο για έξοδο από την κρίση υπέρ των εργαζομένων, να τους χειραγωγήσει δίνοντάς τους καύσιμη ύλη στους «υγιείς καπιταλιστές»: αυτόν της αποδέσμευσης από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική τους εξουσία. Ισχυρίζεται ότι οι γενικές θέσεις μπορεί να παραμεριστούν χάριν της ανόρθωσης μιας καταρρέουσας χώρας. Δηλαδή, να σωθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με το λαό σε μόνιμη πτώχευση. Καλλιεργεί έτσι και άλλοθι για συνεργασίες με κάθε πρόθυμο να συμμετάσχει στην άσκηση της αστικής διαχείρισης. Συγκαλύπτει ότι αυτά δε διαχωρίζονται, ότι απ' τις γενικές θέσεις προκύπτει η συγκεκριμένη πρόταση για έξοδο απ' την κρίση είτε προς όφελος του λαού είτε προς όφελος της αστικής τάξης, που την προκάλεσε.

Οσοι άλλα λένε στις γενικές τους θέσεις και άλλη πρόταση κάνουν παντιέρα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτικοί καιροσκόποι και τυχοδιώκτες, που στόχο έχουν να ψαρεύουν σε θολά νερά, να κοροϊδεύουν το λαό στις πλάτες του οποίου θέλουν να υπηρετήσουν τους εκμεταλλευτές του. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές του θέσεις να περιλαμβάνει ορισμένα τέτοια «δολώματα», έχει όμως πλήρως αποσαφηνίσει ότι το μεγάλο κεφάλαιο θέλει να υπηρετήσει από αναβαθμισμένη θέση στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Γ. Σταθάκης δηλώνει πως η επιχείρηση ανόρθωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας πρέπει να γίνει εντός της ΕΕ. Αλλά εντός της ΕΕ και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην οικονομία δεν υπάρχει σωτηρία του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ