Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό

Εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Απτός είναι πλέον ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων εντός συριακού εδάφους, την Παρασκευή το μεσημέρι και την Κυριακή τα ξημερώματα. Η πρώτη επιδρομή είχε ως στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποθηκευτικό χώρο όπλων στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Η δεύτερη, σύμφωνα με το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ, είχε ως στόχο κυρίως το κέντρο στρατιωτικών και επιστημονικών μελετών στην περιοχή Τζαμράγια, περίπου 15 χιλιόμετρα, από τα λιβανικά σύνορα, κοντά στο οποίο ισραηλινά αεροσκάφη είχαν πλήξει κομβόι φορτηγών στις 30 Γενάρη.

Το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί ότι στόχος ήταν φορτία με, ιρανικής κατασκευής, πυραύλους «Φάτιχ 110», που έχουν την εμβέλεια να πλήξουν το σύνολο του ισραηλινού εδάφους, εφόσον εκτοξευτούν είτε από τη Συρία είτε από το Λίβανο. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, δήλωνε χτες ότι το Ισραήλ δεν αναμίχθηκε και δε θα αναμιχθεί στις συγκρούσεις στη Συρία, συμπληρώνοντας ότι «διατηρεί το δικαίωμά του να υπερασπιστεί το έδαφός του με κάθε τρόπο». Ο υφυπουργός του, Ντάνι Ντάνον, επαναλάμβανε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει στη «Χεζμπολάχ» να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με όπλα τελευταίας τεχνολογίας.

Σιγή από ΟΗΕ, καταδικάζουν αραβικές ηγεσίες

Για «ωμή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Συρίας και για κήρυξη πολέμου έκαναν λόγο τα συριακά ΜΜΕ, με τον υπουργό Πληροφοριών της χώρας Ομράν αλ Ζούμπι, να υπογραμμίζει ότι η Συρία έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει. Οι συριακές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι στη δεύτερη επιδρομή της Κυριακής σκοτώθηκαν 42 στρατιώτες. Σιγή ιχθύος τηρεί απέναντι στην κλιμάκωση αυτή ο ΟΗΕ, με τον ΓΓ Μπαν Γκι μουν, να συνομιλεί τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, για να «μοιραστούν» την έντονη ανησυχία τους και να ζητήσουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε μόνο ότι τέσσερις κυανόκρανοι κρατούνται, από χτες, από ενόπλους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δε θέλησε να σχολιάσει τις ισραηλινές επιδρομές, αλλά επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύεται και να αποτρέψει τη μεταφορά όπλων στη «Χεζμπολάχ».

Στη Δαμασκό πήγε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, που καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές και υποστήριξε ότι το Ιράν στέκεται δίπλα στη Συρία, αλλά αυτή μπορεί και μόνη της ν' απαντήσει στο Ισραήλ. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι συνέπειες για όλη την περιοχή,σε περίπτωση δημιουργίας κενού εξουσίας στη Συρία, θα είναι δραματικές για όλη την περιοχή.

Τις ισραηλινές επιδρομές έσπευσαν να καταδικάσουν και αραβικές ηγεσίες, όπως της Σ. Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας καθώς και η Τουρκία, που μέσω του πρωθυπουργού της Τ. Ερντογάν, μπορεί να μίλησε για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας αλλά ουσιαστικά έκανε κριτική γιατί «οι βομβαρδισμοί ενισχύουν τον Ασαντ». Πάντως, οι κυβερνήσεις που έχουν ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, ζητούν να παρέμβει ο ΟΗΕ και να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία της Συρίας. Το ίδιο έπραξαν και όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις.

Κάρλα ντελ Πόντε: Αντικαθεστωτικοί χρησιμοποίησαν χημικά

Το κλίμα γίνεται εκρηκτικότερο από τις αποκαλύψεις της Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και νυν επικεφαλής 4μελούς επιτροπής του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία, η οποία δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι χρήση σαρίν έκαναν αντικαθεστωτικοί. Η πληροφορία προκάλεσε αμηχανία στους υποστηρικτές των αντικαθεστωτικών και ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκφράσει δυσπιστία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, με νεκρούς και τραυματίες(2023-02-21 00:00:00.0)
Νέες αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές(2019-11-21 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» συγκρούσεις και παζάρια(2018-02-08 00:00:00.0)
Ισραηλινές επιδρομές στα υψίπεδα του Γκολάν(2015-08-22 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη «Γενεύη ΙΙ»(2013-11-02 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη «Γενεύη ΙΙ»(2013-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ