Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Τρομερά συμφέροντα υπαγορεύουν την κατεδάφιση

Τα Προσφυγικά της οδού Αλεξάνδρας
Τα Προσφυγικά της οδού Αλεξάνδρας
Ξεκινά η διαδικασία για την κατεδάφιση των προσφυγικών κατοικιών της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ στο παρασκήνιο άρχισαν ήδη να δραστηριοποιούνται εκπρόσωποι συγκεκριμένων συμφερόντων, όπως κατασκευαστικές εταιρίες. Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση των Προσφυγικών Κατοικιών (Αλεξάνδρας, Πανόρμου, Δραπετσώνας, Νέας Φιλαδέλφειας κλπ.). Η κατεδάφισή τους - τονίστηκε - θα απελευθερώσει πολλά στρέμματα γης, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, τα οποία θα υπερδομηθούν και θα αποτελέσουν «μεγάλη ευκαιρία» για τις κάθε λογής κατασκευαστικές εταιρίες...

Το πρώτο δείγμα της στάσης, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρουσιάστηκε χτες απ' τον Δημήτρη Χριστοφιλόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και αφορά την πολύ «φρέσκια» απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου (υπογράφτηκε στις 30 Μάρτη του 2001). Σύμφωνα με αυτήν, τα Προσφυγικά της Δραπετσώνας δε χαρακτηρίζονται ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία, που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία», με το εξής αιτιολογικό: «Εχουν υποστεί σημαντικές φθορές και αλλοιώσεις και δε διασώζουν πλέον τα στοιχεία εκείνα που θα δικαιολογούσαν την κήρυξή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50».

Εκτός απ' τα Προσφυγικά της Δραπετσώνας, άμεσα φαίνεται να κινδυνεύουν και τα τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας και της Πανόρμου, καθώς αποτελούν κυριολεκτικά «φιλέτα» και είναι - όπως τονίστηκε χτες - «υπέρ του δέοντος προκλητικά για τους φωστήρες εκμεταλλευτές ενός δήθεν εκσυγχρονισμού, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Μάλιστα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου δόθηκαν και κάποιοι ενδεικτικοί αριθμοί. Η καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Αννη Βρυχέα υπογράμμισε πως με μέτριους υπολογισμούς για την περίπτωση των προσφυγικών κατοικιών της Αλεξάνδρας «τα καθαρά κέρδη θα είναι της τάξεως των 8-10 δισεκατομμυρίων για την εταιρία που θα αναλάβει το έργο δόμησης των 14,5 στρεμμάτων που καταλαμβάνουν αυτές σήμερα», ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφύγων Αλ. Μιχαλόπουλος θέλησε να αποδείξει το μέγεθος των συμφερόντων, αποκαλύπτοντας τη συνολική περιουσία των προσφύγων σήμερα: Καλύπτει σε αγροτικά ακίνητα περίπου 420.000 στρέμματα και σε αστικά ακίνητα σχεδόν 8 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα!

«Η υπεράσπιση της διατήρησης όλων των προσφυγικών οικισμών και της ανάπλασής τους, σύμφωνα με τις δικές τους προτάσεις, είναι καθήκον όλων: Πολιτείας, κυβέρνησης, δήμων, αρμοδίων φορέων. Αποτελεί δε ελάχιστο σεβασμό στην ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες των θυμάτων της μεγαλύτερης εθνικής συμφοράς: Της Μικρασιατικής Καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μιχαλόπουλος. Να σημειωθεί, τέλος, ότι πολλοί φορείς και προσωπικότητες έχουν ταχθεί υπέρ του αγώνα για τη διάσωση των Προσφυγικών - τα ονόματά τους δόθηκαν χτες - ενώ κάτοικοι των κατοικιών αυτών υπενθύμισαν σε όσους συνεχίζουν να ξεχνούν ότι «σ' αυτές ζουν άνθρωποι, πολλοί απ' αυτούς είναι οι ίδιοι πρόσφυγες του 1922, και είναι αδιανόητο να γίνουν για δεύτερη φορά πρόσφυγες».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ