Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
OTE
Πρώτες αντιδράσεις στο πλήρες ξεπούλημα

Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες ξεπούλημα του ΟΤΕ, με εκχώρηση και νέου μετοχικού πακέτου του Οργανισμού σε ιδιώτες. Οι ταξικές δυνάμεις του χώρου καλούν τους εργαζόμενους σε αντίσταση και υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, από τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, προχτές, η κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση άλλου ενός 15% σε ιδιώτες μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου και παραχώρησης μετοχών σε τράπεζες. Ετσι, το δημόσιο θα περιορίσει τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ στο 36%, από 51% που είναι σήμερα.

Η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ»(ΕΣΚ) καταγγέλλει τα κυβερνητικά σχέδια. Υπενθυμίζει τη θέση της, για ΟΤΕ 100% δημόσιο, προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση εκχωρεί και τη διοίκηση του ΟΤΕ στους ιδιώτες, οι οποίοι με 64% θα ελέγχουν τη Γενική Συνέλευση και θα εκλέγουν την ηγεσία του Οργανισμού.

Η παράταξη επισημαίνει ότι με τα 500 δισ. δρχ. που η κυβέρνηση αναμένει ως έσοδα, «επιδιώκει να καλύψει τη "μαύρη τρύπα" των Ολυμπιακών Αγώνων και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για την εξαπάτηση των εργαζομένων, με το λεγόμενο "κοινωνικό πακέτο παροχών". Με τον τρόπο αυτό, και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, υλοποιεί, και τα κέρδη του εξασφαλίζει».

Να θυμίσουμε ότι με έναν ΟΤΕ μισοϊδιωτικοποιημένο και λειτουργώντας αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα τιμολόγια αστικών κλήσεων αυξήθηκαν κατά 250% μόνο μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια. Οι 10,5 δρχ./λεπτό που πληρώνουμε σήμερα, θα αυξηθούν στο β' εξάμηνο του 2001 και κατά δηλώσεις του προέδρου του ΟΤΕ Ν. Μανασή, νεότερος στόχος είναι μια τιμή γύρω στις 19 δρχ./λεπτό αστικής κλήσης!

Με έναν ΟΤΕ, κατά 49% ιδιωτικό, η Ελλάδα αναδείχτηκε το 2000 δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την 6η ετήσια Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, με βάση την αγοραστική δύναμη και αν υποτεθεί ότι όλα τα κράτη - μέλη έχουν το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα, οι Ελληνες οικιακοί χρήστες πληρώνουν τα περισσότερα, μόνο μετά τους Πορτογάλους. Πληρώνουν 35% περισσότερα από το μέσο όρο της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΚ καλεί την ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ (ΟΜΕ) και των συνδικάτων, να προχωρήσουν στην υλοποίηση άμεσου προγράμματος αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για να ανατραπεί στην πράξη αυτή η πολιτική. «Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβεβαιώσουν το συνένοχο ρόλο τους στο σταδιακό ξεπούλημα του ΟΤΕ». Καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν κόντρα στην κυβερνητική πολιτική και να απαιτήσουν την αγωνιστική ανατροπή της.

Οι δε ηγεσίες της ΟΜΕ και της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ, με ανακοινώσεις τους, αρνούνται την εκποίηση επιπλέον 15%. Ομως, συμφωνούν με την παραμονή του 49% υπό ιδιωτικό έλεγχο. Δε διεκδικούν ΟΤΕ με 100% δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά «παρηγορούνται» με ένα 51% στο κράτος. Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το ζήτημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δεχτεί πλήγμα η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων (2008-05-07 00:00:00.0)
Το ...ξεπούλημα (2008-03-27 00:00:00.0)
Ανάγκη ο αγώνας για τη σωτηρία του ΟΤΕ (2001-04-19 00:00:00.0)
Συνέταιροι στο ξεπούλημα και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (2000-09-06 00:00:00.0)
"Οι συνδρομητές παραδίδονται στους ιδιώτες μετόχους" (1999-02-11 00:00:00.0)
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σιωπούν για το ξεπούλημα του ΟΤΕ (1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ