Κυριακή 28 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΚΗΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του συζύγου μου, ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που «έφυγε» από κοντά μας πριν 4 χρόνια, καθώς και στη μνήμη όλων των Ικαριωτών κομμουνιστών αγωνιστών προσφέρω 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Αμαρουσίου, προς τιμή του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Με σεβασμό στη μνήμη τους,

Μαρία Κούβαρη

***

φωτό 2

Στη μνήμη του πατέρα μας, ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΟΥ (Συρόγιαννου), και της μητέρας μας, ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προσφέρουμε 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Αμαρουσίου, προς τιμή του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Τα παιδιά τους,

Νίκος Σύρος και Λένα Παναγάκου

***

φωτό 1

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της μητέρας μου ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑ, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Αμαρουσίου, για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Η κόρη τους, Φωτεινή Καλασούντα

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΒΑΪΟΥ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, πολυαγαπημένου συζύγου, πατέρα και παππού από το χωριό Αύρα Καλαμπάκας, που «έφυγε» από κοντά μας το Μάρτη του 1996 σε ηλικία 77 ετών. Ο σ. Βάιος ήταν αγωνιστής της ΕΑ, μαχητής του ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα γνώρισε τη βία και τις διώξεις του καθεστώτος, βασανίστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα μέχρι το 1951. Εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο από την Απριλιανή χούντα έως το 1971, σύνολο 10 χρόνια φυλακές και εξορίες για τη βαθιά του πίστη στο ΚΚΕ και το Μαρξισμό - Λενινισμό. Αταλάντευτος κομμουνιστής, πάλευε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ
Στην άσβεστη μνήμη του και, στη μνήμη του αδερφού του, ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ που έπεσε νεκρός στις μάχες της Πίνδου με τους δοσίλογους ταγματασφαλίτες, προσφέρω στο ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ναυτιλιακών.

Η σύζυγος, Ελισάβετ Τατσιοπούλου

***

φωτό 1

Στις 26 Απρίλη συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που ο σ. ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ του Αριστοτέλη, «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 75 χρόνων. Παιδί πολυμελούς αγροτικής οικογένειας από τη Ματαράγκα Καρδίτσας μπήκε στις γραμμές του ΚΚΕ και πάλεψε ως το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή συζύγου, πατέρα και παππού. Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του, η γυναίκα του Κατερίνα, ο γιος του, Αριστοτέλης, και η κόρη του, Βιβή, προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Υγείας Χανίων, 200 ευρώ προς τιμή του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

***

φωτό 2

Ο ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (Παλιούρας) γεννήθηκε στα Θεοδωριανά Αρτας το 1912 από φτωχή αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια. Στην κατοχή οργανώθηκε από τους πρώτους στον ΕΛΑΣ και ήταν διοικητής του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα κατέφυγε στο Μπούλκες και, τον Απρίλη το 1947, επέστρεψε στα Τζουμέρκα με 160 περίπου αντάρτες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Ο Ζαλοκώστας κατέβηκε στο χωριό Μελάτες Αρτας που παραχείμαζε η οικογένεια του πατέρα του, όπου κυκλώθηκε, όλο το τμήμα, από ΜΑΥδες και Βοϊδαραίους που αιχμαλώτισαν τους αντάρτες, τους έκοψαν τα κεφάλια και τα μετέφεραν στην πλατεία Σκουφά Αρτας. Απρίλης 1947 και Απρίλης 2013, κλείνουν 66 χρόνια από το θάνατό τους, που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον της εργατικής τάξης.

ΣΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Συρόγιαννος)
ΣΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Συρόγιαννος)
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΝΑΚΗΣ γεννήθηκε κι αυτός στα Θεοδωριανά Αρτας το 1916, από πολυμελή αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, στην κατοχή τους Ιταλούς - Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, μέσα από το ΕΑΜ, όπου ήταν υπεύθυνος Επιμελητείας του ΕΤΑ. Μετά τη Βάρκιζα, με την παράδοση των όπλων και τις διώξεις των αγωνιστών από τις κρατικές και παρακρατικές οργανώσεις, εντάχθηκε στον ΔΣΕ στο τμήμα του Παλαιολόγου. Στον Κλέφτη του Γράμμου συλλαμβάνεται τραυματίας και εκτελείται, επιτόπου, από τον κυβερνητικό στρατό -αυτός ήταν ο κυβερνητικός στρατός, όσους αντάρτες έπιαναν αιχμαλώτους τους εκτελούσαν επιτόπου... Αύγουστος 1948 - Αύγουστος 2013, κλείνουν 65 χρόνια από το θάνατό του.

Στη μνήμη τους, ο αδελφός του Δημήτρη Νάκη, Φώτης, προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ και εύχεται επιτυχία στο 19ο Συνέδριό του.

***

Στις 12.4.2013 «έφυγε» από τη ζωή ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΛΑΡΓΙΟΣ, από τη Μενεμένη Θεσ/νίκης, σε ηλικία 81 ετών, πιστός οπαδός του Κόμματος σε όλη τη ζωή του.

Αντί για στεφάνι, στη μνήμη του, οι: Γιάννης, Βάσω, Ευγενία, Φωτούλα, Βούλα, Μηλιά και Μαίρη προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

φωτό (χαρτί) 1

«Εφυγε» πρόσφατα από τη ζωή η σ. ΛΙΤΣΑ ΚΟΥΣΗ. Γεννήθηκε, το 1919, στις Σέρρες, από αγωνιστική, κομμουνιστική οικογένεια. Μαθήτρια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στο πανεπιστήμιο, στα χρόνια της κατοχής, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Πιάστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, φυλακίστηκε και παρά τα σκληρά βασανιστήρια δεν πρόδωσε κανένα σύντροφο της, δε λύγισε. Καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο και δραπέτευσε το 1943, για να συνεχίσει τη δράση της μέσα από τον ΕΛΑΣ, στο τμήμα διαφώτισης της Οργάνωσης Μακεδονίας. Με την απελευθέρωση, συνέχισε τη δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Το αστικό κράτος τη συνέλαβε και την εξόρισε στο Τρίκκερι, τη Μακρόνησο, τον Αϊ - Στράτη. Με την αποφυλάκισή της, το 1955, εντάχτηκε στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη και, από το 1958, συνέχισε τη δράση της μέσα από την ΕΔΑ. Πάλεψε σε όλες τις συνθήκες και από όποιο πόστο της χρέωσε το Κόμμα. Τα εβδομήντα πέντε (75) χρόνια της υπερενενηντάχρονης ζωής της μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, της ανιδιοτελούς και αταλάντευτης στάσης και δράσης της για τα συμφέροντα της Εργατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δείχνουν το δρόμο, αποτελούν φωτεινό φάρο για την πορεία και τη δράση στις σημερινές συνθήκες της άγριας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους εργατοϋπάλληλους και το λαό της χώρας μας, για να ξημερώσει μια Ελλάδα Σοσιαλιστική.

ΣΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
Στη μνήμη της, οι σύντροφοί της προσφέρουν στο Κόμμα 170 ευρώ.

***

φωτό 1

Πέρασε κιόλας ένας μήνας από τη μέρα που έχασε τη μάχη με τη ζωή ο σ. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΝΙΔΗΣ. Από την εφηβική του ηλικία ενστερνίστηκε τα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού. Πιστός, σταθερός και αταλάντευτος κομμουνιστής, ως το τέλος της ζωής του. Γι' αυτά του τα ιδανικά κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο, στη Γούρα και τη Λέρο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης 100 ευρώ.

Η νύφη του Μαρίνα Χανίδου, ο ανεψιός του, Αντώνης Χανίδης, και η εγγονή του, Μαρίνα Χανίδου.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της φίλης μου, ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ ΕΛΠΙΔΑΣ, δραστήριου μέλους του Κόμματος έως το τέλος της ζωής της και για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος, προσφέρω 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Λόφου - Σφαγείων Καλλιθέας.

Σεβαστοπούλου Ειρήνη

***

Η σ. Θεώνη Αραβαντινού, στη μνήμη του συντρόφου της, ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ, των γονιών της, ΠΑΝΑΓΗ και ΠΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ, και των συντρόφων, αγωνιστών:

ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΟΦΙΑΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ, ΘΑΝΑΣΗ ΣΙΕΤΗ, ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΑΛΙΑΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΕΝΙΕΡΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΙΡΘΗΜΗΡΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ, του Μεγάλου ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ που εκτελέστηκε από τους ναζί στη Θεσσαλονίκη, και της αξέχαστης φίλης, ΚΑΤΙΝΑΣ ΜΑΝΤΕΛΗ, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Πλάκας - Ν. Κόσμου - Κουκακίου.

***

φωτό 1

Στις 3.4.2013 συμπληρώθηκαν 8 χρόνια που «έφυγε» ο σύζυγος και πατέρας ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ. Παρά τη βαριά πολεμική του αναπηρία την ταλαιπωρία του στη ζωή, πίστευε και πάλευε για τα ιδανικά του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Στη μνήμη του και στη μνήμη της οικογένειάς μας: ΚΕΠΠΑ ΕΥΓΕΝΙΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΗ. Των αδελφών μου: ΑΘΗΝΑΣ, ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗ και ΒΑΣΙΛΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μελών του ΚΚΕ και μαχητών του ΔΣΕ.

Στη μνήμη όλων, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου - Κουκακίου.

Η σύζυγος, νύφη και αδελφή, Φράγκου Ξανθούλα και ο γιος, εγγονός και ανιψιός, Φράγκος Νίκος

***

φωτο 1

Στις 8 Μαρτίου 2013 συμπληρώθηκε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο σ. ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΙΔΗΣ, αταλάντευτος υποστηρικτής του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης. Ο Τρύφωνας έζησε τη ζωή του στην Ελλάδα και την Αγγλία, όπου μετανάστευσε, το 1974, με πίστη στα δικαιώματα κάθε ανθρώπου να ζει με αξιοπρέπεια, ελευθερία και ισότητα. Πλούτισε τη ζωή μας με την παρουσία του και την αισιοδοξία του για την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Βασίλης Χατζηπαυλίδης προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Χαλκίδας.

***

Ο σύντροφος Βαγγγέλης Παπασταματίου, στη μνήμη της γυναίκας του, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αρτάκης - Ψαχνών, 150 ευρώ.

***

2 φωτ.

Στη μνήμη της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΒΛΑΧΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ και του ΛΑΜΠΡΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - μέλους της ΕΠΟΝ και μαχητή του ΔΣΕ, η κόρη του Παναγιώτα και η οικογένειά της προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ εργατοϋπαλλήλων Αρτας, το ποσό των 30 ευρώ.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΦΡΑΓΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ του Δημητρίου, που πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Δυτικών Συνοικιών.

Τα παιδιά του και τα εγγόνια του

***

φωτό 2

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΚΚΑ, μέλους του ΚΚΕ, και στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανω Πετρούπολης.

Η οικογένειά τους

***

φωτό 1

Πέρασαν 3 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο πολυαγαπημένος μας σύντροφος ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΚΗΣ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, αταλάντευτος κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ελληνικού.

Η σύζυγός του, Χριστίνα

***

φωτό 1

Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΘΩΜΑΣ (Μάκης), πρωτότοκος γιος της πολυμελούς οικογένειας του Λάζου Μπάμπα και της Αννέτας Καπέτη - Μπάμπα, γεννήθηκε στο Λιβάδι στις 20 Μάρτη 1938. Τελείωσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και ακολούθησε τον πατέρα του στη γεωργία. Παράλληλα, ασχολούνταν με τις μεταφορές (κηρατζής) και με το εμπόριο. Ακολουθώντας την οικογενειακή, δημοκρατική παράδοση σε νεαρή ηλικία οργανώθηκε στην ΕΔΑ. Ηταν από τα σημαντικά στελέχη της Νεολαίας της ΕΔΑ. Μετά το γκρέμισμα της δικτατορίας έγινε μέλος του ΚΚΕ. Για δύο διαφορετικές περιόδους, εκλέχτηκε γραμματέας της ΚΟ Λιβαδίου. Τελείωνε με πείσμα και ενθουσιασμό τα καθήκοντα που του ανέθετε η οργάνωση. Το 1978 εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς κοινοτικός σύμβουλος, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Καπέτη. Ανθρωπος κοινωνικός και γλεντζές. Οπου περνούσε έκανε φίλους. Τίμιος αγωνιστής, εργατικός και άριστος οικογενειάρχης. Σκληρός στις απαιτήσεις, πρώτα από τον εαυτό του και μετά από τους άλλους. Για περίπου δέκα χρόνια έδωσε παλικαρίσια τη μάχη με τον καρκίνο, από τον οποίο τελικά νικήθηκε. Πέθανε στις 9 Μάρτη του 2013. «Εφυγε» όρθιος όπως έζησε σε όλη τη ζωή του. Πιστός στα ιδανικά και τους σκοπούς του ΚΚΕ, αφήνοντάς τα παρακαταθήκη στους συντρόφους του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΪΟΣ
Στη μνήμη του, τα αδέρφια του και τα ανίψια του προσφέρουν στο Κόμμα 400 ευρώ.

* Στην μνήμη του ξαδέλφου μας, ΘΩΜΑ (Μάκη) ΜΠΑΜΠΑ, που «έφυγε» στις 9 Μάρτη, πιστού στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κίμων - Νίκη Καρρά


ΛΑΚΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΛΑΚΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ ΕΛΠΙΔΑ
ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΚΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΚΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΠΑΜΠΑΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΚΗΣ
ΜΠΑΜΠΑΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΚΗΣ

ΧΑΝΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΧΑΝΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΙΔΗΣ

ΠΑΠΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΑΠΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΛΙΤΣΑ ΚΟΥΣΗ
ΛΙΤΣΑ ΚΟΥΣΗ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ