Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Αντίθετοι με τη συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας που επιτεύχθηκε στις 19/4 στις Βρυξέλλες είναι οι άμεσα θιγόμενοι, Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, που διαδήλωσαν χτες κατά πολλές χιλιάδες στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα κατηγορώντας τη σερβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ντάσιτς για «προδοσία» και διακηρύσσοντας ότι θα εμποδίσουν την εφαρμογή της στην πράξη.

Ανάλογη συγκέντρωση με λιγότερους διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε και στο Βελιγράδι, ενώ εναντίον της συμφωνίας στράφηκε και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Αν και η συμφωνία στο σύνολό της δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, φαίνεται πως οι περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις εστιάζονται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η περιφερειακή αστυνομική δύναμη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο (μολονότι θα έχει Σέρβο διοικητή) θα θεωρείται τμήμα της «Αστυνομίας Κοσσόβου» και θα υπακούει στους θεσμούς της Πρίστινας. Στα θετικά της συμφωνίας καταμετράται η «νομική αναγνώριση» της υπό συγκρότηση Ενωσης/Κοινότητας σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου με δικαιώματα αυτονομίας σε ζητήματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η υγεία.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία εξέφρασαν όλες οι άλλες πλευρές, με πρώτες τη σερβική κυβέρνηση και τη βουλή των Κοσσοβάρων Αλβανών που την ενέκριναν ομόφωνα. Τη συμφωνία χαιρέτισαν χτες και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συστήνοντας έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία επιφυλασσόμενοι ωστόσο να ανακοινώσουν την ημερομηνία, μεταθέτοντας την απόφαση σε επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον Ιούνη.

Παρόμοια αντίδραση είχαν και οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών των Βαλκανίων (πλην της Ρουμανίας που δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο). Η ΠΓΔΜ είδε τη συμφωνία σαν «ισχυρή ώθηση για το κλείσιμο ανοικτών ζητημάτων στην περιοχή». Η Αλβανία τη σχολίασε σαν «επιβεβαίωση της δέσμευσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια». Η Κροατία την αντιμετώπισε σαν «πολύ σημαντική»... «και για τη σταθεροποίηση και πρόοδο όλης της περιοχής». Η Βουλγαρία την αντιμετώπισε σαν «έκφραση πολιτικού θάρρους». Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου την αντιμετώπισε σαν απόδειξη ότι «τα ανοιχτά ζητήματα στη ΝΑ Ευρώπη μπορούν και πρέπει να λύνονται μέσα από τη διπλωματία και το διάλογο, δίχως να διαιωνίζονται, αλλά ούτε και να εισάγονται ανεπίλυτα στην ΕΕ». Μάλιστα ο Αβραμόπουλος με αφορμή την εαρινή έκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ έσπευσε να μιλήσει για «σημαντική οπισθοδρόμηση» της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια την οποία απέδωσε σε «κρίση λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» σημειώνοντας με νόημα ότι όσον αφορά στα Σκόπια «δεν πρέπει και δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις σε ευρωπαϊκά κριτήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ