Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ενισχύουν παραπέρα τους αντικαθεστωτικούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφάσισαν τη χαλάρωση του εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, προκειμένου «να τους διευκολύνουν να ενισχυθούν οικονομικά». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έθεσε εκ νέου το ζήτημα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών, όπως είχε πράξει και στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», χωρίς, όμως, να ληφθεί σχετική απόφαση, καθώς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιδρούν στην προοπτική αν πρώτα δεν ελεγχθεί πλήρως το πού θα καταλήξουν τα όπλα αυτά.

Το ζήτημα του εξοπλισμού φέρεται να συζητήθηκε και στη Σύνοδο των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας», το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τη Σύνοδο, τόνιζε ότι για τους περισσότερους συμμετέχοντες πρώτη επιλογή είναι η «πολιτική λύση» κάτι με το οποίο δήλωσε συμφωνία και ο Ρώσος ομόλογός του. Ο Κέρι ανακοίνωσε, επίσης, αμερικανική «μη θανατηφόρα βοήθεια» όπως τη χαρακτήρισε -αλεξίσφαιρα, βοηθητικά εργαλεία κ.λπ.- ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ανεβαίνει, επικίνδυνα, το θερμόμετρο στη συρο-λιβανική μεθόριο με τον προσωρινό επικεφαλής της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συμμαχίας» Τζορτζ Σάμπρα -αντικαθιστά τον παραιτηθέντα αλ Κχάτιμπ που θεωρούνταν «μετριοπαθής»- να κατηγορεί τη λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ» για «κήρυξη πολέμου κατά του συριακού λαού». Την κατηγόρησε ότι εμπλέκεται σε μάχες στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων και κάλεσε τη λιβανική κυβέρνηση «να παρέμβαση άμεσα». Η «Χεζμπολάχ» αντέδρασε με τον υπαρχηγό της, Σεΐκ Ναμπίλ Κάουκ, να δηλώνει ότι η οργάνωση «προστατεύει τους Λιβανέζους που ζουν σε χωριά (περίπου 12) επί συριακού εδάφους κοντά στη μεθόριο» και ότι «είναι εθνικό και ηθικό καθήκον που δεν θα απαρνηθεί». Ταυτόχρονα, κλιμακώνονταν οι συγκρούσεις στο Κουσάιρ και στην περίμετρο της Δαμασκού με το στρατό και τους αντικαθεστωτικούς να αλληλοκατηγορούνται για το θάνατο εκατοντάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ