Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Νίκησε... το χρήμα

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Παραγουάη που έφεραν το αστικό κόμμα «Κολοράδο» στην εξουσία μετά από το σύντομο διάλειμμα της προηγούμενης τετραετίας που κυβέρνησε ο πρώην παπάς Φερνάντο Λούγκο, που ανατράπηκε με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα τον Ιούνη του 2012. Το «Κολοράδο» κυβερνούσε επί 61 συναπτά έτη ενώ ήταν και ο βασικός πυλώνας της δικτατορίας του Αλφρέντο Στρέσνερ (1954-'89). Ο υποψήφιός του για την προεδρία, επιχειρηματίας με πάνω από 20 μεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους (τράπεζα, καπνοβιομηχανία, ποτά, ποδόσφαιρο) Οράσιο Κάρτες, επικράτησε άνετα με ποσοστό 45,91% έναντι 36,85% που πήρε ο κυριότερος αντίπαλός του Εφρέν Αλέγκρε από το Φιλελεύθερο Κόμμα (PLRA), ενώ η αποχή ήταν στο 32%.

Οπως κατείγγειλε το Παραγουάνικο ΚΚ (συμμετέχει στην εκλογική συμμαχία «Frente Guasu» -«Μέτωπο Γκουασού»- που δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του Λούγκο) ειδικά το «Κολοράδο» εξαπέλυσε μια τεράστια επιχείρηση εξαγοράς ψήφου και οι εκλογές όπως συνηθίζεται στη χώρα ήταν μια μεγάλη διαδικασία νοθείας. Ο υποψήφιος του «Μετώπου» Ανιμπάλ Καρίγιο κατέγραψε ποσοστό 3,32%.

Στις εκλογές για την εκλογή των 45 μελών Γερουσίας, της 80μελούς Κάτω Βουλής και κυβερνητών σε 17 πολιτείες της χώρας το «Κολοράδο» αποσπά το 35,79% των ψήφων και 19 έδρες, που σημαίνει ότι δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, το PLRA 24,33% και 12 έδρες και το νεοσύστατο «Μέτωπο» 9,89% και 5 έδρες. Αλλα μικρότερα κόμματα εκλέγουν 9 γερουσιαστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ