Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΣΙΔΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η ΚΝΕ σήμερα είναι στο στόχαστρο ως η νεολαία του ΚΚΕ, όχι ως κάτι άλλο. Πάντα γι' αυτό ήταν στο στόχαστρο. Αν η ΚΝΕ ήταν κάτι άλλο αποκομμένο τότε η κολακεία θα πήγαινε σύννεφο. Δείτε σήμερα ακόμα βγάζουν τον Γλέζο και λένε «μα είστε 150 χρονών και τι νεανικές απόψεις που έχετε;» και όταν βγαίνει κάποιο νέο στέλεχος του Κόμματος του λένε «Μα καλά, νέο παιδί και λες όλα αυτά τα αναχρονιστικά και αντιδραστικά πράγματα που τα ακούμε 70 χρόνια;». Είναι λοιπόν δεδομένο πως σήμερα γίνεται προσπάθεια από το σύστημα να εμφανιστεί η ΚΝΕ ως συστημική, αποκομμένη από τις μάζες της νεολαίας. Αυτή η επίθεση γίνεται από κανάλια, αστικά κόμματα, μπλογκς. Στην εμπροσθοφυλακή είναι οι οπορτουνιστές και οι δήθεν αναρχοαυτόνομες ομάδες. Εμείς πρέπει να το έχουμε καθαρό ότι χτύπημα στην ΚΝΕ είναι ταυτόχρονα χτύπημα στη στρατηγική του ΚΚΕ, στην οργάνωση του κινήματος της νεολαίας. Δεν είναι κατά τη γνώμη μου τυχαίο πως πέρα από τα όποια άλλα η ένταση της προπαγάνδας για συστημικό ΚΚΕ είναι ταυτόχρονη με την προσπάθεια κατάργησης των κομμάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια είτε με το πρόσχημα της σχολικής βίας είτε με το πρόσχημα των παρατάξεων στις φοιτητικές εκλογές που τάχα φταίνε για όλα. Αυτή η λογική ζυμώθηκε και στην πλατεία Συντάγματος από όλους. Σε αυτό το παιχνίδι παίζουν ρόλο και κάποιοι διαφωνούντες με ιδιαίτερο καταμερισμό τη νεολαία. Επί της ουσίας, όμως, ποια είναι τα επιχειρήματα για να πείσουν για τη λάθος στρατηγική του ΚΚΕ στη νεολαία;

1. Οτι η ΚΝΕ δεν είναι μαζική οργάνωση γιατί δεν αντιμετωπίζει τη νεολαία αταξικά.

2. Οτι πρέπει να κάνουμε συμμαχίες που θα βοηθάνε γενικά και αόριστα το κίνημα, εννοούν πολιτικές συμμαχίες και ότι δεν πρέπει να δουλεύεις με όλη τη στρατηγική σου στη νεολαία, αλλά το σοσιαλισμό να τον έχεις απώτερο στόχο ζύμωσης.

Και για να αποδείξουν τα παραπάνω λένε ότι πέφτουμε στις φοιτητικές εκλογές, ότι συρρικνώνεται η ΚΝΕ στους μαθητές και άλλα.

Πέρα από τις όποιες υπαρκτές αδυναμίες, τα προβλήματα, λένε και ψέματα. Γιατί, για παράδειγμα, γι' αυτές τις περιβόητες φοιτητικές εκλογές: Από το 1991 μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό που έχουμε πάρει στα ΤΕΙ το πήραμε πέρσι ή το μεγαλύτερο στα ΑΕΙ είναι μόνο 1,7% παραπάνω από το σημερινό. Δηλαδή, η όλη ιστορία είναι για 1,5% στα πανεπιστήμια; Οχι βέβαια, είναι βαθύτερο.

Νομίζω ότι το Κόμμα και η ΚΝΕ απάντησαν σε αυτά τα ζητήματα και στην προσυνεδριακή διαδικασία. Στην ΚΝΕ γι' αυτό έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, σήμερα και με τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου, η ΚΝΕ μπορεί να βγει ένα μπόι πιο δυνατή, τα κομματικά στελέχη που δουλεύουν στην ΚΝΕ, έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ