Στοχοποιούν τα Ταμεία για τα αδιέξοδα των νοσοκομείων και καλλιεργούν τη διάσπαση στον κλάδο
Ο επιζήμιος ρόλος των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αποκαλύφτηκε στην προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων που σχεδιάζει πανελλαδικά η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι συνδικαλιστές τους απέδωσαν, μεταξύ άλλων, και σε προχειρότητα, λάθη και παραλείψεις τις καταργήσεις κλινικών, κλινών, όπως αυτές αποτυπώνονται στους Οργανισμούς και τα οργανογράμματα, καθησύχασαν τους εργαζόμενους ότι «δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό», καλλιεργώντας την αντίληψη ότι μπορεί να γλιτώσουν από τις χιλιάδες απολύσεις που έχουν αποφασισθεί να γίνουν στο Δημόσιο.
Επίσης, κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, που, όπως είπαν, θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα από τα νοσοκομεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν μετά το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, όμως, έριξαν την μπάλα στην κερκίδα, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία εμφανίζονται χρεωμένα, επειδή δεν πληρώνουν τα χρέη τους τα ασφαλιστικά ταμεία, καλλιεργώντας την επιχειρηματική λογική. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσουμπέλης (ΠΑΣΚΕ) είπε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μηδενίσει τα χρέη που είχαν τα Ταμεία μέχρι το τέλος του 2012, προκαλεί ασφυξία στα νοσοκομεία, αφού δεν θα έχουν τα έσοδα που υπολόγιζαν.
Τέλος, εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, απαντώντας στο αίτημα του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παναγία» να ενταχθεί στην ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσαν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην έχει μέλη του εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή να πετάξει έξω τους εργαζόμενους που εργάζονται χρόνια στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, αλλά έχουν προσληφθεί από τον όμιλο EUROMEDICA. Να πετάξουν έξω συναδέλφους τους με τους οποίους μήνες τώρα παλεύουν από κοινού και κατάφεραν, με τη στήριξη του λαού της περιοχής, να εμποδίσουν να υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης, να βάλει λουκέτο στο νοσοκομείο.
Κόντρα σ' αυτές τις αντιλήψεις, στάθηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας, ενάντια στην αξιολόγηση και τις απολύσεις, για προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις κλινών και κλινικών.
Ξεκαθάρισαν ότι στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με ταξική ενότητα και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν μέλη των σωματείων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν. Τόνισαν ότι απαιτείται κοινό μέτωπο όλου του λαού και αυτό μπορεί να χτιστεί μέσα από έναν αγώνα που π.χ. ταυτόχρονα θα διεκδικεί να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας τα δεδουλευμένα και τις εφημερίες τους αλλά και να διαγραφούν όλα τα χρέη των ασθενών από τα νοσοκομεία.