Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ»
Στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική επιθετικότητα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού προχώρησαν χτες, στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας, αντιδρώντας στο αντεργατικό «πακέτο» της εργοδοσίας

Από το χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού
Από το χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού
«Οπου Χ... αντοχή», γράφει το «μότο» της εταιρείας έξω από την «Είσοδο Β'» της «Χαλυβουργικής». Και αυτές τις μέρες οι εργάτες αντιλαμβάνονται πως η αντοχή της εταιρείας περιλαμβάνει τη δική τους εξόντωση.

Αντιμέτωποι με τις 170 απολύσεις της εργοδοσίας - τις οποίες βαφτίζει «οικειοθελείς αποχωρήσεις» - και με τη συνολικότερη επίθεση κατά των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οι εργάτες της «Χαλυβουργικής» προχωρούν σε σειρά κινητοποιήσεων. Προχτές, συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία των μεταλλεργατών. Χτες, συνέχισαν με δίωρη στάση εργασίας και συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού (ρεύμα Ελευσίνα - Αθήνα), ενώ τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση, προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους και το μέλλον των κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι χτες, η εταιρεία - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - σε μια προσπάθεια εκφοβισμού επέτρεψε την είσοδο «κλούβας» των ΜΑΤ στο χώρο του εργοστασίου, η οποία βγήκε μόνο μετά την έντονη αντίδρασή τους.

Μπροστάρης στις κινητοποιήσεις, η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση «Χαλυβουργικής», η παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργατών εξέφρασε ο Παντελής Παπαβασίλειου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ» και μέλος της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ.

Γρανάζι στα κέρδη τους

Στο μεταξύ, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε 100 ...«οικειοθελείς» απολύσεις. «Αυτό κι αν είναι ..."ευγενικός φασισμός"», μας λέει ένας απ' τους εργάτες έξω απ' την πύλη. «Σου λένε ή παίρνεις τα κίνητρα και φεύγεις ή θα σε απολύσουμε έτσι κι αλλιώς!». Τη συζήτηση παρακολουθεί ένας μετανάστης, που πρόκειται να απολυθεί. «Μου είπαν δε με χρειάζονται. Δέκα χρόνια δουλεύω μέσα στο φούρνο και είναι σα να δουλεύω 100. Με πετάνε στο δρόμο και έχω γυναίκα άρρωστη και τρία παιδιά». Οπως μας εξηγεί, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο φούρνο είναι τεράστιες (φτάνουν μέχρι τους 1.650 βαθμούς Κελσίου). Μάλιστα, ενώ θα έπρεπε να «παγώσει» ο χώρος πριν την είσοδο των εργατών, αυτοί μπαίνουν με θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών Κελσίου.

«Στη δική μας δουλειά στηρίχτηκαν για να κάνουν την αυτοκρατορία τους», μας λέει ο Κώστας, ένας άλλος εργάτης, στον οποίο επίσης ανακοίνωσαν την απόλυσή του. Ο Γιάννης, μηχανικός χαλυβουργείου, μόλις 33 χρόνων έχει ήδη κοίλη απ' την εργασία και η γυναίκα του είναι 5 μηνών έγκυος - κι όμως του ανακοίνωσαν την απόλυση. «Στο πόστο είχα μείνει μόνος και τώρα διώχνουν και μένα», μας λέει. Και ο Μιχάλης προσθέτει: «Υπάρχουν πόστα που τα έχουν κυριολεκτικά ξεκληρίσει. Δεν υπάρχει, δηλαδή, αναλογική μείωση ανά τμήμα και αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες στην παραγωγή». Μάλιστα, διώχνουν και εργαζόμενους, που θέλουν μόλις λίγους μήνες για να βγουν στη σύνταξη.

Ωστόσο, ακόμη και αυτοί οι εργάτες που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα απολύσεων, θα έρθουν αντιμέτωποι με την εργοδοτική επιθετικότητα. Η εργοδοσία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μείωση αποδοχών κατά 20%, κατάργηση των έξτρα δώρων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 12ωρα σε 40ωρη βάση τη βδομάδα κ.λπ. Ταυτόχρονα, όμως, όπως λένε οι εργάτες, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι απολύσεις, καθώς στελέχη της επιχείρησης λένε πως το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει και με 120 εργάτες (έχει 420 και μετά τις 170 «αποχωρήσεις» θα έχουν μείνει 250 εργάτες).

«Οταν είχε παραγωγή το εργοστάσιο - μας λέει ο Μιχάλης - είσαι πολύ χρήσιμος, είσαι σχεδόν συνεργάτης, σε βγάζουν για γεύματα, βγάζουν συγχαρητήριες ανακοινώσεις στην παραγωγή επειδή έσπασε ρεκόρ παραγωγής. Οταν όμως δε σε θέλουν, δείχνουν πόσο αναλώσιμος είσαι και πως τελικά είσαι ένα ακόμη γρανάζι που δουλεύει όμως αποκλειστικά γι' αυτούς, για τα κέρδη τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαλεύουν αγωνιστικά τις απολύσεις(2013-04-26 00:00:00.0)
Το Σάββατο η παναττική κινητοποίηση και η συναυλία(2013-04-02 00:00:00.0)
"Οικειοθελείς αποχωρήσεις" αντί απολύσεων(1998-12-31 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα(1998-11-18 00:00:00.0)
Αγωνιστική αντίδραση σε απολύσεις - διαθεσιμότητες(1996-08-31 00:00:00.0)
Η... ευκαιρία(1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ