Πλούσιο άνοιγμα σε εργοστάσια και πόλεις, με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ
Σύσκεψη με σπουδαστές του ΟΑΕΔ, στην Καβάλα |
Την περασμένη Πέμπτη, στην Καβάλα, έγινε μαζική σύσκεψη με μαθητές και διοικητικούς υπαλλήλους της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ. Το απόγευμα, έγινε εκδήλωση στην πόλη με θέμα «Ανεργία και Νεολαία», μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.
«Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιπαλέψουμε αυτή την κατάσταση; Αρκεί μόνο η αλληλεγγύη; Πώς προκαλείται η ανεργία; Φταίει μόνο η κρίση; Και πριν την κρίση δεν είχαμε δουλειές ή ψευτοδουλεύαμε, έκλειναν τα μαγαζιά, τα μεροκάματα ήταν χαμηλά. Μας λένε να κάνουμε λίγο υπομονή και θα φτιάξουν τα πράγματα. Πόσο καλύτερα θα είναι μετά; Αν προηγούμενα κάναμε υποχωρήσεις, τώρα πόσο ακόμα θα ρίξουμε τις απαιτήσεις μας; Μέχρι πού θα φτάσει αυτό;». Γύρω από αυτά τα ζητήματα κινήθηκε ο προβληματισμός των νέων που παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον την εκδήλωση.
Η προσέλευση νέων εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους ήταν μεγάλη, όπως και η διάθεση για ουσιαστική κουβέντα για τις ανάγκες της νεολαίας και κυρίως για το δικαίωμα στη δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες και δικαιώματα.
Από την εκδήλωση για την ανεργία που έγινε στην Καβάλα |
Ταυτόχρονα, είπε, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων. «Οι άνεργοι, οι σπουδαστές, οι νέοι στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης να μην αποδεχτούν το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν τη μάχιμη δύναμη των σωματείων», συνέχισε και έκλεισε τονίζοντας πως από τη μια είναι ο δρόμος που εξαθλιώνει, σπέρνει φτώχεια, αποκλείει από τη γνώση και μαζεύει τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια των λίγων κι από την άλλη ο δύσκολος δρόμος του αποφασιστικού και ανυποχώρητου αγώνα, που κάνει το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει.
Παρεμβαίνοντας ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως η κρίση που βιώνουμε είναι κομμάτι του συστήματος και πως ο λαός δε θα ανακτήσει ό,τι έχασε όταν ξεπεραστεί. Τόνισε πως υπάρχει λύση κι αυτή βρίσκεται στην αλληλεγγύη ώστε ο λαός να επιβιώσει και να αντεπιτεθεί, να περάσουν τα κλειδιά της οικονομίας -που τώρα κρατάνε τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους- στα χέρια των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, όσων δηλαδή παράγουν.