Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Να αναπτυχθεί πλήρως για τα παιδιά που κινδυνεύουν

Δυναμική παρέμβαση έκαναν χτες εργαζόμενοι, γονείς, μαζικοί φορείς. Προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου για «επαναλειτουργία» του Κέντρου, ενώ παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις

Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Να ανοίξει και να λειτουργήσει πλήρως μετά από ενάμιση χρόνο που παραμένει κλειστό το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» απαίτησαν χτες εργαζόμενοι, γονείς και μαζικοί φορείς της περιοχής. Στο μεταξύ η κυβέρνηση χτες «πανηγύριζε» πως επαναλειτούργησε το Κέντρο, την ώρα που παραμένουν κλειστά τα πιο ζωτικά τμήματά του, όπως είναι η Καρδιολογική Εντατική Μονάδα, το αιμοδυναμικό εργαστήριο, υπάρχει έλλειψη σε γιατρούς και νοσηλευτές και τα πιο σοβαρά χειρουργεία εξακολουθούν να στέλνονται στο «Ωνάσειο».

Ο Ηλίας Σιώρας εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σημείωσε, πως «άνοιξε» για τις πιο απλές εγχειρήσεις που δεν χρειάζονται απευθείας Μονάδα, άρα γι' αυτούς δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία της Καρδιολογικής Εντατικής Μονάδας, που δε χρειάζονται πλήρη αιμοδυναμικό έλεγχο και όλο το βαρύ εξοπλισμό της εξωσωματικής κυκλοφορίας. Για απλές εγχειρήσεις και για το "θεαθήναι" ανακοίνωσαν δήθεν ότι λειτουργεί. Ο αγώνας θα συνεχιστεί σε κάθε γειτονιά για όλες τις ανάγκες της παιδιατρικής νοσηλείας και το σύστημα Υγείας που ακριβοπληρώνει ο κόσμος.

«Εμείς ζητάμε πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου, δηλαδή η Καρδιολογική Εντατική Μονάδα, το Αιμοδυναμικό, η Καρδιολογική, το Χειρουργείο να λειτουργήσουν πλήρως και να δέχονται τα πιο βαριά περιστατικά, όπως γινόταν πριν κλείσει», είπε η Ολγα Σιάντου, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» στο νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Θέλουμε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες σήμερα της Ελλάδας σε καρδιοχειρουργική εκτίμηση και θεραπεία και δε θα σταματήσουμε να κινητοποιούμαστε.

Να σταματήσουν οι προσχηματικές κατηγορίες για τους γιατρούς με μοναδικό στόχο να παραμένει κλειστό το Κέντρο ζήτησε η Χρυσάνθη Κοκολάκη, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια «Η Αγία Σοφία», ενώ κατήγγειλε πως από το Νοέμβρη του 2011 η τότε κυβέρνηση και διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας υποστήριζαν πως 3 Καρδιοχειρουργικά Κέντρα στην Ελλάδα είναι πολλά. Συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά, τα 2 ιδιωτικά του «Μητέρα» και του «Ωνάσειου» και επιλέγοντας να κλείσουν το μοναδικό δημόσιο...

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμη ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, η ΣΕΑΑΝ, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, οι Λαϊκές Επιτροπές Ζωγράφου και Δήμου Αθήνας, η ΟΓΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Δεσμεύσεις για επαναλειτουργία

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με το διοικητή του «Αγία Σοφία» και το διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Β. Κοντοζαμάνη, οι οποίοι δεσμεύτηκαν πως μέσα στο επόμενο δίμηνο θα επαναλειτουργήσει πλήρως το Κέντρο, καθώς περιμένουν 1 αναισθησιολόγο και 2 χειρουργούς θώρακος, από τους οποίους ο ένας θα είναι επικουρικός, δηλαδή με σύμβαση ενός χρόνου. Επίσης από τους 3 αναισθησιολόγους οι 2 είναι επικουρικοί. Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε πως όσο καθυστερεί η λειτουργία του, τα παιδιά που είναι σε λίστα αναμονής κινδυνεύουν.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας σημειώνει: «Με κοινή απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της 1ης Υ.Πε. Αττικής και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, από σήμερα επαναλειτουργεί, προοδευτικά και με κριτήριο την ασφάλεια των μικρών ασθενών, το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα του ΓΝΠΑ "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ" με σκοπό την τελική πλήρη ανάπτυξή του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ