Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Κλίμα» πριν τον επίσημο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών

Από τις συγκρούσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
Από τις συγκρούσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφασισμένες να πιέσουν τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση για άρση του εμπάργκο όπλων προς τη Συρία, προκειμένου να χορηγηθεί και επίσημα εξοπλισμός στους αντικαθεστωτικούς, εμφανίζονται οι ηγεσίες Βρετανίας και Γαλλίας. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε το θέμα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και τόνισε ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να επισπεύσει τη σύνοδο της ΕΕ που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν και απέφυγε ν' απαντήσει ανοιχτά στο αν τελικά οι δύο χώρες θα «σπάσουν» το εμπάργκο σε περίπτωση που άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντός ΕΕ δε συναινέσουν στην άρση του, ο Φαμπιούς δήλωσε ότι μπορούν κάλλιστα να «μην ψηφίσουν την παράτασή του ασκώντας βέτο» και ότι «έχουν πάντα το δικαίωμα να δράσουν ανεξάρτητα».

Από την πλευρά της, η Γερμανία, που κυρίως είχε προβάλλει αντιρρήσεις ως προς τη χορήγηση εξοπλισμού στους αντικαθεστωτικούς, επανέλαβε διά του υπουργού Εξωτερικών Βεστερβέλε ότι δεν έχει αντίρρηση να επανεξεταστεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις «ανάλογα με τις εξελίξεις» υπό το γνώμονα πάντα της «βελτίωσης και όχι της χειροτέρευσης» μιας κατάστασης. Για πάγια δυνατότητα συζήτησης επί του θέματος και επανεξέτασης της ευρωπαϊκής στάσης έκανε λόγο και η Κάθριν Αστον. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων χαρακτηρίζοντας την προοπτική εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών «παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας».

Εντός Συρίας, συνεχίζονται οι συγκρούσεις και φέρεται να επικρατεί αναστάτωση στη Δαμασκό καθώς κυκλοφορούν φήμες, που διαψεύδει το ΣΑΝΑ, περί γενικής επιστράτευσης μετά την έκδοση «θρησκευτικού διατάγματος» (φάτουα) από το μεγάλο μουφτή της Συρίας υπέρ της συμμετοχής στις μάχες στο πλευρό του συριακού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ